Folkpartiet sticker ut i landsbygden

Under maj månad i år, efter landsomfattande studiecirklar, landsbygdsbefolkningens egna insatser har vi äntligen kunnat presentera ett utkast till program som vi kallar Framtidsbygden.

Från läsekretsen2014-07-01 07:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr beskrivs landsbygden ur ett enda perspektiv: Ett sätt att leva med plats för rekreation och avkoppling, men man ser inte möjligheterna. Samtidigt framställs vi som bor och lever på landsbygden stundtals som handlingsförlamade och passiviserade.

Detta stämmer naturligtvis inte - men vad vi på landsbygden saknar är verktygen för att bidra till landets utveckling, t.o.m. tas oftast rätten till verktygen bort och därmed också vår möjlighet till utveckling.

I Vimmerby och Hultsfred finns många tillverkande och serviceinriktade företag och våra bygder är rika på naturtillgångar (skog) och företagsamma människor.

Att vi bara bor i någon av våra kommuner är grunden för det kommunalekonomiska hjulet - istället borde det löna sig för den lokala ekonomin, att verksamheter förläggs och förblir hos oss och inte bara att vi bor här. Den kommunala ekonomin är helt begränsad till att bara omfatta inkomstskatter men våra tillgångar, vare sig det handlar om naturresurser eller driftiga företagare hamnar utanför den kommunala ekonomin - man slår alltså sönder något fundamentalt i den kommunalekonomiska ekvationen. Man tappar helt enkelt fokus på de välfärdsgenererande krafterna.

En effektiv landsbygdspolitik måste utgå ifrån, att dess viktigaste syfte är att stärka den lokala ekonomin och det lokala näringslivet. Det handlar alltså att bygga upp en modern ekonomi med allt vad det innebär av stödjande service och infrastruktur.

Vårt land har effektivt lyckats slå sönder den lokala ekonomin genom att "förstatliga näringspolitiken" och utan att ta konsekvenserna av det - istället har man som kompensation infört ett komplext och helt oförutsägbart skatteutjämningssystem som i stora delar bara bygger på våra kommuners invånareantal och som helt saknar de dynamiska effekterna för en sund hållbar lokal ekonomi.

Vi måste ompröva hela skatteutjämningstillägget, kanske avskaffa det helt och återinföra en större skattebas och med lokal beskattningsrätt av både naturresurser, företag och tjänster.

Att upprätta en "tillväxtstrategi" för våra kommuner skulle kunna vara ett första steg i rätt riktning?

Vi måste värna om "de välståndsgenererande krafterna" sa redan Bertil Ohlin på sin tid, mer aktuellt idag än någonsin. Det finns för många hinder inbyggda, för många sätt för planerare och myndigheter att ta bort entusiasm och mod från våra eldsjälar. Det är en liberal skyldighet, att moderera de krafter som tar ner individuella initiativ, som håller individen kort gentemot systemet.

Eget ansvar är en viktig del i liberal politik - därför återetablera det kommunala ansvaret och självbestämmandet över hela den lokala ekonomin!

Börje Helgesson, Hultsfred (FP) - landsbygdsgruppen

Läs mer om