För kvinnornas lika rätt

Kvinnor har kämpat för lika villkor och rättigheter som männen i över 140 år. I slutet på 1800-talet handlade det om lika rösträtt för män och kvinnor. Idag handlar det bland annat om lika lön för lika arbete, en rättvis och jämn fördelning av makten och rätten till sin egen kropp. Som kvinna förundras man ständigt över att i olika sammanhang inte betraktas som lika mycket värd som en man. Jag möter det ständigt i debatter i Europaparlamentet. Allt från åsikter som att "kvinnor ska stanna vid spisen och föda barn" till att legalisera prostitution. År 2007!

Från läsekretsen2007-03-08 09:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En viktig fråga som vi lyfter i parlamentet just nu är lönefrågan. Redan när EG bildades år 1958 införde man principen om att kvinnor och män har rätt till lika lön för lika arbete. Men faktum är att kvinnor tjänar konsekvent mindre än män i hela Europa idag. Förvärvsarbetande män i EU-länderna tjänar i genomsnitt 15 % mer än arbetande kvinnor. Det innebär att den genomsnittliga kvinnan behöver arbeta 115 % av ett år för att komma upp i samma årsinkomst. Arbetsmarknaden behandlar kvinnor som andra klassens medborgare, värda mindre pengar än män för sitt arbete. Direkt diskriminering vid anställning är ett skäl bakom löneklyftan, likaså det faktum att kvinnor oftare tvingas arbeta deltid, i större utsträckning arbetar i den offentliga sektorn samt har mindre chanser att befordras än män. Detta trots att kvinnor och män enligt EU-lag har rätt till lika lön för lika arbete, och dessutom för arbete som kan anses vara likvärdigt.
Jämställdhet är inte en prioriterad fråga i EU, för oss som arbetar med frågan handlar det om en ständig kamp. Samtidigt som vi tar ett steg framåt när det gäller jämställdhet så tar vi två steg bakåt. Därför är det viktigt att vi för kampen för kvinnors lika rätt vidare - med kraft. Åttonde mars, internationella kvinnodagen, har blivit en stor dag i de flesta europeiska länder. Och det är viktigt att vi manifesterar oss gemensamt för kvinnors lika rätt en dag om året. Men arbetet måste pågå varje dag i den offentliga debatten, i politiken, på arbetsplatserna, i vardagen och privatlivet.

Anna Hedh (s)
Europaparlamentariker

Läs mer om