BAKGRUND TILL frågorna är, att ett stort antal människor varje år byter fyllningsmaterial på grund av överkänslighet mot amalgam eller andra material. Få känner till möjligheten till bidrag och flertalet ansöker därför inte om tandvård som led i en medicinsk behandling.
Detta trots att kostnaderna därigenom skulle minska för den enskilde. Orsakerna som uppges är; patienten känner inte till att stödet finns, tandläkaren rekommenderar att patienten betalar själv eller patienten hittar ej läkare som kan eller vill skriva nödvändigt intyg.
Allvarligt är, att så många inte vet vilka möjligheter som finns trots tidigare politiska beslut. Drabbas gör personer med svag ekonomi, det vill säga sjukskrivna och arbetslösa.
ALLA PARTIERNA har lämnat svar, dock mer eller mindre omfattande. Enkäten innehöll fyra frågor, den första handlade om partiernas syn på hur information bäst förs ut till patienterna.
C, Kd och Mp vill hänvisa till Tandvårdsskadeförbundet via Landstingets hemsida. V, S, M, FP, SD och Kd vill ha mer allmän, förbättrad information direkt på Landstingets hemsida och i broschyrer.
NÄSTA FRÅGA GÄLLDE hur partierna vill förbättra kompetensen på området hos läkare och tandläkare.
Alla partier utom C, M och SD, vill ställa krav på fortbildning av läkare och tandläkare, som har avtal med landstinget. C och M anser att det räcker med fortbildning av tandläkare med landstingsavtal. För SD är det inte aktuellt med några beslut på området, med hänvisning till följande skäl; det råder oenighet inom forskningen angående risker med dentala material, det är inte politikernas utan professionens uppgift att informera, särskilda enheter för tandvårdsskadade innebär en kostnad som inte finns med i deras landstingsbudget.
MP VILL TILLÄGGA att tandläkaren alltid ska informera om riskerna med olika dentala material.
Den tredje frågan gällde beslutsgången för fyllningsbyten vid sjukdom. Där vill S, V, Mp och C, minska krånglet och byråkratin. Både C, FP och SD vill minska sjuktiden, nu två år, för att få ett fyllningsbyte godkänt. C önskar skyndsammare handläggning, professionellt skrivna intyg och samma bemötande och vård, oavsett boendeort. För M och Kd finns inga aktuella beslut på området. SD påpekar att vederbörliga intyg och landstingets överprövning bör finnas kvar.
Slutligen fick partierna redovisa de beslut de vill fatta för att förbättra möjligheten att få läkarintyg.
Svaret från C, Kd, V, S och FP blev, "Det ska finnas en eller flera specialistkunniga läkare i landstinget med uppgift att skriva de läkarintyg som behövs för denna patientgrupp".
M VILL TA BESLUT om att intygsskrivning är en del av verksamheten och årligen bör redovisas till landstinget. För Mp och SD är det inte aktuellt med några sådana beslut. SD motiverar sitt svar med prioriteringar av kostnader och att deras landstingsbudget inte har utrymme för något av de angivna förslagen.
Lars Adolfsson
Tandvårdsskadeförbundet i Kalmar län
För nya och gamla politiker att sätta tänderna i
Tandvårdsskadeförbundet i Kalmar län har riktat en skrivelse med tillhörande enkät till de politiska partierna i Kalmar läns landsting. Frågorna gäller vilka åtgärder partierna är beredda att vidta för att förbättra situationen för de tandvårdsskadade i länet.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.