Föräldrar kan motverka drickande vid skolavslutningen

Snart är skolavslutningen här och ett långt läsår är äntligen över. Tonåringarna i Kalmar län kan se fram emot ett välförtjänt sommarlov. Tyvärr förknippas skolavslutningen inte bara med glädje eftersom skolavslutningen är ett tillfälle då många tonåringar dricker sig fulla.

Från läsekretsen2013-06-01 04:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

MED FYLLAN FÖLJER en ökad risk att råka drabbas av brott, olyckor och övergrepp. Undersökningar visar att 22 procent av pojkarna i gymnasiets årskurs två har hamnat i bråk eller slagsmål i samband med att de druckit alkohol. Motsvarande andel bland flickorna är 10 procent. Var trettonde flicka och var tjugonde pojke i gymnasiet årskurs två har blivit bestulen eller rånad i samband med alkoholintag. En del uppger att de har haft oönskat eller oskyddat sex när de varit berusade.
Forskningen visar att föräldrarna spelar en avgörande roll när det gäller att minska drickandet bland tonåringar. Tydliga regler och normer hemma kring alkohol gör att ungdomar börjar dricka vid senare ålder. Det handlar om att inte bjuda tonåringen på alkohol hemma och att konsekvent uttala att det inte är okej att dricka alkohol före 18 års ålder.

DET KAN MÅNGA gånger vara svårt att veta hur man som förälder ska förhålla sig till tonåringars drickande. "Alla andra får ju" är ett klassiskt mantra som - ibland framgångsrikt - upprepas av tonåringar i många diskussioner med de egna föräldrarna. Men inför skolavslutningen är det viktigt att vuxenvärlden står enad och gemensamt säger nej till alkohol bland minderåriga.
På Folkhälsoinstitutets sida www.tänkom.nu kan du som tonårsförälder få fakta och praktiska tips som förhoppningsvis kommer att göra det lite enklare för både dig och din tonåring när ni ska prata om alkohol.
Tvärtemot vad man kan tro så är stödet starkt bland ungdomarna själva för att föräldrar ska sätta tydliga gränser när det gäller alkohol. Flera studier visar att majoriteten av landets tonåringar tycker att det är bra att föräldrar sätter tydliga gränser för dem gällande alkohol.
Detta betyder att föräldrar har nyckelrollen när det gäller möjligheterna att påverka tidpunkten för sina barns alkoholdebut, risken att råka illa ut samt framtida konsumtionsmönster. Allt detta genom att tydligt markera att det inte är okej att dricka förrän man är vuxen.
Skolavslutningen är ett bra tillfälle för ett engagerat och ansvarsfullt föräldraskap.

Stefan Carlsson, Landshövding Kalmar län
Henrik Malmquist, Länspolismästare Kalmar län
Ann-Marie Fagerström, Kommunalråd Emmaboda kommun
Håkan Algotsson, Kommunalråd Torsås kommun
Harald Hjalmarsson, Kommunalråd Västerviks kommun
Ingemar Svanström, Kommunalråd Högsby kommun
Anette Lingmerth, Kommunalråd Kalmar kommun
Kent Ingvarsson, Kommunalråd Mörbylånga kommun
Lars Rosander, Kommunalråd Hultsfreds kommun
Lisbeth Lennartsson, Kommunalråd Borgholms kommun
Markus Lund, Kommunalråd Nybro kommun
Micael Glennfalk, Kommunalråd Vimmerby kommun
Peter Wretlund, Kommunalråd Oskarshamns kommun
Roland Åkesson, Kommunalråd Mönsterås kommun

Läs mer om