När vi går in i det nya året kommer hälso- och sjukvården att förbättras på flera punkter, efter att vi fått gehör för viktiga frågor som vi drivit under många år.
Även flera av de nya förslag för att förbättra vården, som vi kristdemokrater fört in i Alliansens budgetförslag, antogs redan i landstingsstyrelsen och beslutades senare av fullmäktige.
Vid kontakter med pensionärsorganisationer har vi fått rapporter om att äldre som regel får läkemedelsbehandling vid psykisk ohälsa. I andra åldrar kan man exempelvis erbjudas psykoterapi eller KBT. Efter vårt förslag ska nu en kartläggning göras för att se om det finns sakliga skäl till dessa skillnader. Om kartläggningen visar på osaklig särbehandling på grund av patientens ålder ska ett förbättringsarbete påbörjas.
Under hösten har media påvisat att Kalmar län ligger nära botten i landet när det gäller organdonationer. Bara några enstaka organ togs tillvara under 2013. Det kan ifrågasättas om det är ett rimligt antal, både gentemot dem som anmält sig som donatorer och inte fått donera, och för dem som väntar på transplantation. Vi hade därför förväntat oss att majoriteten skulle uppmärksamma behovet i landstingsplanen. Dessvärre var så inte fallet, men det hedrar majoriteten att de tog in den text som jag formulerat.
Landstinget ska nu förbättra informationen om möjligheten att registrera sig som donator hos Donationsregistret. Donationsansvarig läkare och sjuksköterska ska finnas vid länets tre sjukhus. Kunskapsnivån ska höjas för att förändra attityden till donationer. På sikt ska man kunna identifiera fler potentiella donatorer och ge möjlighet till att fler organdonationer genomförs. Arbetet ska även höja kompetensen vid kontakt med anhöriga och transplantationsteam på ett etiskt och patientsäkert sätt.
Det är glädjande att man kan påverka även i opposition. Men vi vill så mycket mer.
Majoriteten avslog vårt förslag om små och trygga vårdmiljöer inom psykiatrin. Vår tanke är att patienter med stort vård- och övervakningsbehov utifrån individuella behov ska kunna separeras för att uppleva större trygghet. På så sätt skulle man kunna åtgärda den situation som skildrats i media, där exempelvis unga med självskadebeteende tvångsvårdats på vuxenpsykiatrisk avdelning, ibland även inom rättspsykiatrin, miljöer som upplevts skrämmande.
Även förslaget att skapa barn- och ungdomspsykiatriska vårdplatser i Västervik avslogs av den rödgröna majoriteten.
Likaså avslogs vår motion om att planera för att utrusta länets tre sjukhus med landningsplattor för ambulanshelikopter, för att minimera transport- och omlastningstider vid akuta sjukdomsfall. Istället argumenterade majoritetens företrädare för att även fortsättningsvis låta ambulanshelikoptrar landa vid flygplatserna, flera kilometer från sjukhusen. De rödgröna var inte heller beredda att vid en framtida upphandling av ambulanshelikopter till sjukvårdsregionen verka för att den placeras i länet, för att på bästa sätt täcka in skärgården och andra områden med lång framkörningstid.
Lika kallsinniga var majoriteten till vårt förslag om att ändra regelverket för sjukresor, så att inte de med längst resväg ska behöva vänta längre i anslutning till sjukbesöket.
Vi kristdemokrater gör en annan bedömning av vilka behov länets befolkning har, än vad den sittande majoriteten gör. För att kunna förverkliga våra förslag om bättre vård för länets befolkning behövs en annan majoritet. Det är vårt mål inför höstens val!
Gudrun Brunegård,
Landstingsråd KD
Förbättrad sjukvård efter påtryckningar - men ny majoritet behövs
Äntligen en organisation på gång för barn och ungdomar med psykisk ohälsa, som hittills riskerat falla mellan stolarna. Äntligen får ambulanser 90 sekunders anspänningstid även i länets ytterkanter. Äntligen likvärdigt stöd vid ätstörning på gång i norra delen av länet.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.