Företag tjänar på kompetensutveckling

Något som går att utläsa av Unionens Bolagsindikator (hösten 2014) är att tjänstebolagen växer snabbast 2014 och industrins låga lönsamhet stärks först 2015.
Vad betyder då detta för kompetensen?
Jo, att antingen så finns det inte pengar till kompetensutveckling eller så är det tiden som saknas.

Från läsekretsen2014-11-14 08:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag är det till stor del tjänstemännens egna kontakter eller kapital som bidrar till rörelse på arbetsmarknaden och kompetensutveckling. Nu måste alla parter ta ett gemensamt ansvar.

För både företagen och de anställda tjänar på kompetensutveckling. Människor och företag som kontinuerligt utvecklas och som lär sig snabbare än konkurrenterna blir konkurrenskraftiga.

Ökad frivillig rörlighet på arbetsmarknaden ger flexibilitet som bidrar till ökad tillväxt för företagen. För individen ger den många gånger en ökad trygghet och utveckling genom den kompetensutveckling som ett jobbyte ofta innebär.
När tjänstemän byter arbetsuppgifter och lär sig nya saker ökar möjligheterna att kunna arbeta kvar på samma företag vid förändringar men även chanserna att hitta ett nytt jobb om man vill eller måste söka sig vidare.

Företagens agerande spelar en avgörande roll för skapandet av fler och bättre jobb i Sverige och en arbetsmarknad med kompetent arbetskraft. Ett framgångsrikt näringsliv är en förutsättning för att våra medlemmar idag och i framtiden ska ha stimulerande, utvecklande, trygga och välavlönade jobb.

Samtidigt beror näringslivets framgång till mycket stor del på våra medlemmars insatser och deras kompetens. När Unionens medlemmar trivs och utvecklas finns förutsättningarna för ett starkt näringsliv.
Kompetensutveckla nu.

Inger Rutensköld,
Regionchef, Unionen Småland

Läs mer om