Forskning och utveckling

Forskning och utveckling är en viktig del i landstingets verksamhet. Det är kanske inte det första vi tänker på när vi talar om hälso- och sjukvård men vi inser lätt att utan forskning hade man inte kunnat röna framgångar inom hälso- och sjukvård.

Från läsekretsen2006-08-31 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gäller allt från medicinsk forskning till omvårdnadsinriktad forskning. Därför är det angeläget att bygga upp bred forskningskompetens inom vårt landsting. Som kandidater till landstingsvalet vill vi arbeta för att Länssjukhuset i Kalmar utvecklas till ett centrum för klinisk forskning.
Viktigt är också att den forskarkompetens som finns inom landstinget tas till vara på ett bra sätt. Den erfarenhet och kunskap som en disputerad läkare, sjuksköterska, sjukgymnast eller annan tillgodogjort sig under många års studier bör komma respektive avdelningar och kliniker till del och även spridas vidare.
Samarbete med olika aktörer i länet och erfarenhetsutbyte såväl nationellt som internationellt är naturligt. Ett aktuellt område för sådan forskningssamverkan är den zoonosforskning med landstinget, regionförbundet, Högskolan i Kalmar, Kalmar BioScience, universitetet i Delaware och Sparbanken Kronan som intressenter.
Genom detta samarbete sker nu ett lobbyarbete för att nationell framtida vaccinproduktion ska förläggas till länet. Det skulle betyda mycket för att erbjuda högkvalificerade arbetstillfällen till välutbildade länsbor.

Monica Bengtsson (Kd), Fil.kand. sociologi
Arne Sjöberg (Kd),
Geriatriker
Tyra Graaf (Kd), Distrikssköterska/Verksamhetskonsult

Läs mer om