Moderaternas och Alliansens reformer i regeringsställning möjliggjorde över 300 000 fler i arbete och att det breda utanförskapet som tidigare karaktäriserat svensk arbetsmarknad bröts. Utmaningarna har dock förändrats över tid, och kräver därför nya svar.
Det nya utanförskap som vi ser i dag berör främst unga och utrikes födda med låg utbildningsnivå eller bristande språkkunskaper. Unga utan gymnasieutbildning har under lågkonjunkturen drabbats särskilt hårt av arbetslöshet jämfört med unga med gymnasie- eller högskoleutbildning.
Att bekämpa det nya utanförskapet handlar därför i hög utsträckning om att ge unga och utrikes födda effektiva och riktade insatser för att kunna komma in på arbetsmarknaden. Detta är särskilt viktigt då vi kan vänta oss att ett stort antal nyanlända flyktingar kommer att etablera sig i Sverige under de kommande åren.
Höjda arbetsgivaravgifter för unga minskar företagares vilja att anställa de med mindre erfarenhet, och slår framför allt mot ingångsjobb för ungdomar i tjänstesektorn. Regeringen föreslår att skattereduktionen för RUT- och ROT-tjänster begränsas, sektorer som är särskilt viktiga för grupper som annars befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden.
Dessa åtgärder stramar åt inhemsk efterfrågan samtidigt som de försämrar förutsättningarna för de arbetsgivare som anställer och vill anställa. Det hotar att bromsa jobbtillväxten från två håll. I ett läge då fler reformer behövs för att stärka sysselsättningen och minska utanförskapet går regeringen åt motsatt håll och försvårar och fördyrar jobbskapande.
Regeringen vill göra det dyrare att anställa både yngre och äldre samtidigt som de inkomstskattehöjningar som aviserades i budgetpropositionen för 2015 riskerar att drabba över en miljon löntagare. Sverige har, trots de skattereformer som Alliansen gjort, fortfarande en av västvärldens högsta marginalskatter.
För att ge fler som står långt från arbetsmarknaden en chans behöver vi förenklade regelverk och lägre skatter på arbete. S-MP-regeringen sitter inte på lösningarna på problemen med ungas arbetslöshet, men däremot är de väldigt bra på att skapa bromsklossar och bygga nya hinder för att unga ska få in i en fot på arbetsmarknaden.
Andreas Norlén (M)
riksdagsledamot Östergötland
Björn Hoflund (M) 1:e vice ordförande kommunstyrelsen i Kinda
Första jobbet är ofta det viktigaste
Att ta sina första steg in på arbetsmarknaden kan vara svårt, då erfarenhet och nätverk ofta är begränsade. Därför vill Moderaterna skapa fler och enklare vägar in till det så viktiga första jobbet.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.