Könet spelar uppenbarligen en roll. En förklaring blir ofta att kvinnan och mannen jobbat olika länge, men även då anställningstiden varit den samma har mannen fortfarande högre lön och bättre förutsättningar för en gynnsam löneutveckling.
Att kvinnor traditionellt förväntas vara hemma med barnen vid sjukdom och att kvinnan ska ta ut större delen av föräldraledigheten är inte längre en självklarhet. Vi vill göra föräldraförsäkringen tredelad.
För att bryta gamla mönster och stötta pappor som vill vara hemma, vill vi öronmärka en tredjedel av dagarna för respektive vårdnadshavare. Genom att låta pappan vara hemma mer, så gynnas kvinnans löneutveckling och stärker hennes position på arbetsmarknaden. Dessutom är det viktigt för barnet att få tid med båda sina föräldrar.
Dessvärre är skillnaderna i lön inte endast ett problem för kvinnor som jämför sig med männen i sin egen bransch. Kvinnor i traditionellt kvinnodominerade yrkesgrupper tjänar alldeles för lite. Tre år på högskolan, samma studieskuld, men så olika ansvar. Att tjejer fortfarande väljer att studera till sjuksköterska är hedersvärt, allt handlar visst inte om pengar.
Viktigare än lönens storlek borde ju vara att alla har ett jobb att gå till. Arbetslösheten, framförallt bland unga är oroväckande. Medan många bränner ut sig och sliter på sin hälsa, så mår andra dåligt för att de inte lyckas få någon anställning. Om vi alla skulle jobba lite mindre så skulle fler jobb kunna skapas.
Om vi jobbar fyrskift istället för treskift så skulle ett nytt arbetslag behövas, och samtidigt får de som har anställning mer ledig tid över att leva för. Tid med sin familj, sina vänner och att få njuta av allt det vi har runt omkring oss. Vi vill i ett första steg införa en 35h arbetsvecka.
Men genom att jobba färre timmar blir lönen givetvis inte lika stor. Och då säger vi inte att de som redan är underbetalda ska få mindre att leva för, deras löner behöver värderas upp.
Den ofrivilliga deltiden är ett annat stort problem. Kvinnor som vill arbeta mer har svårt att få möjlighet till det. Nästan 70 procent av de undersysselsatta deltidsanställda är kvinnor. Med ofrivillig deltid blir lönen lägre och likaså den pensionsgrundande inkomsten. Det bidrar till att inkomstklyftan bara växer. Ofrivillig deltid måste bli heltid.
Otrygga anställningar måste bli trygga.
Kvinnor ska få möjlighet att jobba heltid och har rätt till en lön som räcker för att klara sin egen försörjning. I dagens moderna Sverige lever inte alla längre två och två, kvinnor ska inte behöva en man för att få en god levnadsstandard.
En röst på miljöpartiet är en röst för ett mer jämställt Sverige
Emma Hult,
språkrör Gröna Studenter riks, miljöpartist från Jönköping
Lea Petersson,
språkrör Miljöpartiet de Gröna i Eksjö
Första steg - införande av 35-timmarsvecka
Löneskillnaderna har minskat mellan kvinnor och män de senaste åren, vilket givetvis är bra, det går åt rätt håll men på tok för långsamt. Kvinnor har fortfarande lägre lön trots samma utbildning och samma jobb. Hur kan det komma sig?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.