Att orsaken till brukarnas och utförarnas missnöje bottnar i brist på budgetmedel, det vill säga pengar, och att situationen blir värre om man tvingas genomföra ytterligare besparingar kan ingen ifrågasätta.
Däremot kan man undra över Elisabeth Lago Nilssons fortsatta resonemang i artikeln. Hon efterlyser "en mellanform av trygghetsboende" som om det skulle vara något som inte finns i Vimmerby kommun. I den utredning Vimarhem gjorde i våras anges antalet lägenheter utformade som trygghetsboenden till närmare 150 spridda över kommunen. Jämfört med de flesta andra kommuner är det en mycket bra siffra.
Jag blir inte så lite förvånad när Elisabeth Lago Nilsson i det mycket ansträngda ekonomiska läget tydligen är beredd att satsa ännu mera pengar på lokale, för trygghetsboende innebär mera lokaler.
Med hennes erfarenhet borde hon veta att lokaler är dyra, och nya lokaler mycket dyra, om inte förr så kommer det att visa sig när kommunens nya vård- och omsorgsboende blir färdigt.
Att i det läget tala för mera nya lokaler som används ett fåtal timmar per dag framstår som en mycket märklig prioritering. För det är prioritering det handlar om, ökade kostnader för lokaler innebär mindre pengar till personal i hemtjänsten. Om Elisabeth Lago Nilsson, Socialnämnden och kommunen väljer att bygga ytterligare trygghetsboenden så är det inte trovärdigt att bli överraskade om pengarna till hemtjänsten minskar ytterligare.
För mig är valet i nuvarande läge enkelt, se till att hemtjänsten, hemtjänstens personal och hemtjänstens brukare åtminstone inte får sämre villkor.
Av vilken anledning Elisabeth Lago Nilsson talar om "nära till personal" i samband med trygghetsboende vet jag inte. Trygghetsboende kan förvisso se ut på många olika vis, men "nära till personal" ingår inte i konceptet.
Trygghetsboende innebär ordinärt boende, men i lägenheter med extra god tillgänglighet, möjlighet till gemensamma måltider och annan verksamhet och hemtjänst efter behov precis som för alla andra som bor i kommunen.
Tomas Holgersson
Förvånad över Lago Nilssons resonemang
När Elisabeth Lago Nilsson, ordförande i Socialnämnden i Vimmerby, i en tidningsartikel går i svaromål på kritiken mot hemtjänstens arbetsförhållanden gör hon det på ett sätt som förtjänar några kommentarer.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.