Fråga till tandläkare och läkare

Här kommer en högaktuell fråga till er tandläkare och läkare, som kommer i kontakt med patienter som relaterar sina sjukdomssymtom till sina tänder.
Långtidssjukskrivningarna och förtidspensioneringar håller på att knäcka samhällsekonomin och ändå verkar det som om berörda inom vården undviker att ge vissa patientgrupper chansen till tillfrisknande!
Min fråga är; varför informerar ni inte patienterna om vilka rättigheter de har, att få sina amalgamfyllningar bytta, enligt bestämmelserna om vårdavgifter som avser öppen hälso- och sjukvård?

Från läsekretsen2004-09-23 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialstyrelsen gav 1998 ut allmänna råd om "bemötande av patienter som relaterar sina besvär till amalgam och elektricitet". Där står bl.a. att patienten ska bli allsidigt utredd och att läkaren ska respektera patientens egen uppfattning om sin sjukdom. Många patienter har en bestämd uppfattning om att deras tandlagningsmaterial, främst amalgam, och även elektricitet orsakar deras symtom.
Det är då naturligt att de önskar att läkaren vill medverka till amalgamutbyte eller elsanering av deras bostad eller arbetsplats. En förutsättning för att läkaren ska kunna hjälpa dessa patienter är att han/hon kan lyssna, ta patienten på allvar och inge förtroende. Inte ha några förutfattade meningar och göra det lätt för sig genom att "psyk-förklara" patienten, vilket tyvärr är alltför vanligt.
Paragraferna 6 och 7 i Tandvårdsförordningen ger patienten rättighet till utbyte av tandfyllningar enligt avgiftsbestämmelser som gäller för öppen hälso- och sjukvård, alltså till låg avgift. Högkostnadsskyddet gäller och därför kan utbytet i bästa fall ske avgiftsfritt.
Paragraf 7, utbyte som led i medicinsk rehabilitering, ger rätt till utbyte oavsett om sambandet mellan symtom och material är styrkt eller ej! Det är viktigt att läkaren upprättar en utrednings- och behandlingsplan och att tandläkaren gör en behandlingsplan som anger vilka odontologiska arbeten (fyllningar, bryggor osv) som ska utföras.
Kostnads- och behandlingsplanerna skickas till Landstingets Beställarenhet för Tandvård. Där avgörs ärendet av en bedömningstandläkare, läkarens bedömning kan ej överprövas av en tandläkare.
Vi i patientföreningen Tandvårdsskadeförbundet i Kalmar län, ser det som en medborgerlig rättighet, att de patienter som relaterar sina sjukdomar och symtom till sina tänder, ska bli bemötta och behandlade enligt de lagar och förordningar som gäller inom sjukvård och tandvård i vårt land.
Vi undrar också om det är okunskap eller andra skäl, som gör att dessa patienter ej upplyses om sina rättigheter. Svar önskas!

Lars Adolfsson, ordförande
Tandvårdsskadeförbundet i Kalmar län

Läs mer om