Framtiden för KLS

Ibland kan man med berättigande undra hur många gånger du skall behöva bli slagen gul och blå innan man förstår allvaret och inser vad som ligger bakom handlingarna. Redan i december 2005 efter ett ännu ej finansierat och av konkurrensverket ej godkänt köp av SLP Helsingborg, körde Swedish Meats vidare till Kalmar och KLS för att även införliva KLS i sin verksamhet.

Från läsekretsen2006-03-15 09:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innan Swedish Meats ens en gång hade presenterat ett bud på KLS verkade det som att ledningen tog för givet att med morot eller piska skulle KLS med tåget.
Mycket har skrivits om en eventuell fusion eller uppköp, siffror har dykt upp här och var, nu senast i fredags då Swedish Meats ytterligare spädde på ryktet om "elefanten i glasboden" genom att inte ens konsultera den tänkte parten KLS vid presentationen av fusionsavtalet. Ju mer man analyserar fusions förslaget desto fler obesvarade frågor dyker upp:
1. Swedish Meats köp av SLP till kostnad av ca 250 miljoner är ännu ej finansierat eller godkänt av konkurrensverket.
2. Budet på KLS skulle vara 50 miljoner i engångsbelopp plus 50 miljoner under två år i extra betalning till de som var leverantörer till KLS under 2005. Skulle då KLS enbart vara värderat till 100 miljoner medan SLP som inte har någon egen leverantörs och ägarkår/producenter vara värt så mycket mer?
3. Vid en eventuell fusion och köp av KLS och SLP kommer Swedish Meats att ha ett investeringsbehov av nära nog 1000 miljoner. Var hämtar man dom pengarna, all den stund då Swedish Meats vinst för 2005 halverades till något över 30 miljoner. Kontentan blir att såväl Swedish Meats nuvarande ägare som det tänka tillskottet av medlemmar/leverantörer från KLS får vara med och betala detta genom sänkta avräkningspriser, all den stund då banker, grossister och konsumenter inte är villiga att ställa upp med mer pengar. Den förespeglade fusions vinsten på 30 öre per kilo kött eller omräknat på 300 kilo nöt skulle ge ett tillskott på 90 kr. Ett nöt som väger 300 kilo slaktat ger en genomsnittlig betalning till uppfödaren på ca 7000 kronor vid bra klassning, detta visar att fusions vinsten är försumbar.
Hur man än vänder och vrider på all argumentering och förslag som framkommit så finns det inget som pekar på att en eventuell fusion mellan Swedish Meats och KLS skulle vara till fördel för någondera parterna, det talas hela tiden om nyttan av konkurrens och tillgång och efterfrågan styr priset.
Just nu är tillgången låg efterfrågan stor på svenskt kött och fläsk, låt slakterierna och grossisterna arbeta hårt och betala bra för våra produkter.
Försvinner det näst största slakteriet i Sverige KLS, så blir Swedish Meats allenarådande och har näst intill fri prissättning till både producent och grossist.
Eftersom grossisterna Coop, ICA och Axfood har visat att vinstmaximering är det primära i deras verksamhet och att våra ekonomiska föreningar och dess ledningar är svaga vid förhandlingar är räddningen och framtiden för oss producenter att det finns flera uppköpare av våra produkter.
Läste med stor förvåning en insändare i Barometern den 9 februari.
Undertecknat av "En bland många andra som ej öppet vågar stå för sina åsikter".
Kanske borde ordet "öppet? ha varit struket eftersom tanken väl var att misstänkliggöra speciellt den öländska bondekåren och enligt insändaren "oförskämt höga EU-bidragen".
Tydligen vet inte skribenten att röja ett hektar alvarmark kan kosta mer än 15 000 kronor. DS.

Tore Andersson

Läs mer om