Vi har nu fokus inställt på framtiden där utgångspunkten är medborgarna. Det som är bra för medborgarna är bra för hela landstinget. Väl bemötta medborgare ger positiva patienter, gladare personal och bättre förutsättningar för en god vård.
Enligt de senaste mätningarna i Vårdbarometern så vet vi att 83% av länets medborgare anser att de har god tillgänglighet till den vård de behöver. Det är den bästa siffran i landet, men vårt fokus måste ligga på de 17 procent som anser att det kan bli bättre. Projektet om patientens väg i vården drar nu igång och sätter fokus på hur patienterna får tillgång till vården på bland annat telefon och på Internet. Tanken är att man ska kunna boka och avboka besökstider via både telefon och Internet. På detta sätt blir vården mer tillgänglig och jag tror att detta kommer att resultera i att fler än 83% av länets medborgare kommer att bli nöjda med sin tillgänglighet på vård.
Vi måste arbeta mera med förebyggande sjukvård. Var fjärde fyraåring i Sverige lider av övervikt, åldersdiabetes sjunker allt längre ned i åldrarna, cancern ökar och samma gäller för hjärt- och kärlsjukdomar. Gör vi ingenting nu kommer alldeles för många människor att få lida i onödan och vården kommer att få arbeta mycket mer med att lösa hälsoproblem som kunde ha lindrats i tidigare stadium eller helt förhindrats.
Under min tid som politiker denna mandatperiod har jag varit runt och pratat med vårdpersonal på flera vårdcentraler. På några av dem arbetar man redan idag på ett strukturerat sätt för att möta hälsoproblemen. Fler av dem skulle vilja arbeta mer med förebyggande vård, men känner att de varken har tid eller de resurser som krävs. Samtalen med vårdpersonalen har lett mina tankar till hälsocentraler, en vårdcentral som på ett strukturerat sätt arbetar med förebyggande arbete. Detta kommer vi nu inom alliansen att införa. För att få kalla sig hälsocentral ska man uppfylla vissa kriterier som är tänkt att sättas i verket redan nästa år. För att klara detta gör vi en satsning på primärvården, som får ca 10 miljoner kronor mer i anslag.
Cancersjukdomar ökar i Kalmar län. Många patienter botas med operation, men det blir mer vanligt att behandling ges i form av strålning eller med olika mediciner. Vid strålbehandlingsenheten i Kalmar ökar antalet patienter till att stundtals blir fler än vad vi har resurser till. Behovet är stort och därför kommer dessa nya handlingsplaner att tas fram redan under hösten 2006. När handlingsplanen är klar vet vi hur framtidens cancersjukvård ska organiseras och hur mycket resurser som behövs.
Vi vet att behovet ökar inom psykiatrin, inte minst för barn och ungdomar. Ju tidigare vi kan hjälpa desto mindre och lättare kan problemen bli att lösa. I Kalmar har man dragit igång ett försök med mobila psykiatriska team som kan ge hjälp i hemmet. Man ska även dra igång ett projekt i höst som heter Spotlight. Detta projekt vänder sig till barn som har föräldrar som lider av psykisk ohälsa, jag talar då om de osynliga barnen som lider lika mycket som sina föräldrar i deras psykiska sjukdom och ohälsa.
Problemen inom psykiatrin är av nationell karaktär och alliansen i Sveriges riksdag kommer att satsa 250 miljoner mer än vad den socialdemokratiska regeringen satsar idag på psykiatrin. För oss i Kalmar län innebär det 10 miljoner nya friska kronor. Detta är ett rejält tillskott för en mycket viktig verksamhet. När valet väl är över och den borgerliga alliansen bildat regering kan vi börja räkna in dessa pengar, förhoppningsvis redan i november i år.
Vi måste inför framtiden klara tre viktiga uppgifter som är intimt förenade med varandra. Det handlar om att vi måste ha förmågan att se verkligheten som den är, att säga som det är. Vi måste ha förmågan att ge visionen om ett framgångsrikt landsting med en drivkraft av ständig utveckling. Till sist måste vi ha förmågan att formulera och förankra den praktiska politiken som leder från verkligheten idag till visionen i morgon.
Malin Petersson (m),
landstingsråd
Framtiden i fokus - en bättre sjukvård
Jag har i min politiska gärning alltid burits fram av en stark framtidsoptimism. Nu, när denna mandatperiod, min första i landstinget, går mot en början av en ny kan jag se tillbaka på allt som hänt - nödvändiga besparingar och förändringar i organisationen som skulle lösa de ekonomiska problem Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lämnade efter sig, kortande av långa vårdköer, hur vi nu har skapat en god ekonomi, vård i tid och stora satsningar på bland annat barn- och ungdomspsykiatrin. Denna tid av förändring har stärkt min optimistiska syn på de möjligheter som ligger framför oss, som landsting, region, och som alliansparti.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.