Från en boj på havsytan förs vågrörelsen via en spänd vajer till generatorn.
En magnetpelare i generatorn rör sig uppåt tills bojen är på vågtoppen och nedåt tills bojen nått botten av vågdalen. När magnetpelaren passerar de mycket starka magnetplattor som omger den uppstår en spänning.
Den första provgeneratorn ligger utanför Lysekil, den fungerar väl och ger i medeltal 10 kW. Bojarna kan placeras så långt ut att de inte syns från land. Energitätheten i havsvågorna är ungefär tio gånger högre än vindens.
Skandinaviens hela energibehov skulle på sikt kunna täckas med förnybar energi från stora vågkraftanläggningar efter Norges kust, där de stora atlantvågorna gör det möjligt att bygga mycket stora vågkraftverk.
Vindkraft kan vara omodernt om ett antal år - omsprunget av vågkraft.
Tage Sandmark, Visby
Framtidens energikälla
Det finns stora mängder förnybar energi att hämta ur havet. Från den svenska östersjökusten, plus vår del av Nordsjön, skulle man med rätt teknik kunna hämta 10-12 terrawattimmar el per år. Mats Leijon, professor i elektricitetslära, och hans forskargrupp vid Uppsala universitet, har konstruerat en linjär generator som är fäst vid ett betongblock på havsbotten.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.