Det finns stora sociala och pedagogiska vinster med fortsatt högstadieundervisning i Virserum. På en mindre skola lär personalen känna eleverna och deras behov bättre och det sociala klimatet blir lugnare. Enligt vårt förslag blir skolan inte alltför liten. Vi skulle få en klass per årskurs för F-6 och två klasser per årskurs för 7-9 och dessutom en ur pedagogisk synpunkt lämplig storlek på klasserna. Vi är inte heller oroliga för att det skulle bli svårt att rekrytera behörig personal.
På Centralskolan har hittills de flesta lärarna haft rätt behörighet och kompetens för sina arbetsuppgifter och vi ser inte varför det skulle bli annorlunda för en något mindre skola.
Idag går högstadieeleverna från Järnforsen, Målilla och Mörlunda i Virserum och verkar vara nöjda med det. Nästan alla elever stödde ett fortsatt högstadium i Virserum genom att skriva på de protestlistor mot nedläggning som elevrådet tog initiativ till.
Vi upplever att samarbetet med föräldrarna och närsamhället är bra och att trivseln på vår skola bidrar till ett bra arbetsklimat för både elever och personal.
Arbetsgruppen kommer inom kort att presentera ett mer detaljerat förslag.
Personal på Centralskolan
genom Anne-Marie Gustafsson
Framtidens skola finns i Virserum
Vi är en grupp ur personalen på Centralskolan som tittar på möjligheterna för en framtida skola med förskoleklass t.o.m. årskurs 9 på Centralskolan. Vårt förslag skulle inte alls förändra något för skolorna i Järnforsen, Målilla och Mörlunda utan vad det gäller dessa skolor stöder vi helt utredningsförslaget från kommuns arbetsgrupp.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.