För oss inom majoriteten handlar frågan om fri sjukvård om värderingar.
Att alla familjer med barn och ungdomar, som ofta har det ekonomiskt svårt, aldrig ska behöva tveka att söka vård.
Förslaget har sin bakgrund i bland annat att antalet barn som lever i fattiga hem har ökat. Cirka 13 procent eller 250 000 barn lever i familjer som har socialbidrag eller mycket låg standard.
Inom stora grupper - barn till föräldrar med utländsk bakgrund eller barn som lever med sin ensamstående mamma/pappa är fattigdomen ännu större. Av dessa barn lever vartannat i fattiga familjer.
Enligt Majblommans riksförbund, som har gjort en undersökning, har 10 procent av fattiga familjer avstått ifrån att hämta ut medicin till ett sjukt barn.
På samma sätt avstår dessa familjer ofta att låta sina barn gå på kalas, eftersom de inte har råd att köpa present. Det kan också innebära att barnet sjukanmäls vid skolresor för att föräldrarna inte har pengar.
Att införa gratis sjukvård för barn och ungdomar skulle hjälpa dessa familjer stort. Det kan till och med vara så att detta innebär att barn får vård som annars inte skulle få det.
De borgliga partierna i Landstinget säger nej till gratis sjukvård. Märkligt tycker jag. Ser ni inte dessa fattiga familjer.
För en tid sedan varnade Rädda barnens generalsekreterare på DN-debatt för detta.
Hon hänvisade till förändringarna som regeringen drev igenom från årsskiftet med sänkt a-kassa och sjukersättning.
Jag är precis som Rädda barnen orolig.
Den borgliga regeringens politik styrker mig att vårt förslag till fri sjukvård för barn och ungdomar är rätt.
De fattiga barnfamiljerna i Kalmar Län är de stora vinnarna på detta förslag.
Gunilla Johansson (s)
Landstingsfullmäktigeledamot
Fri sjukvård för barnens skull
Vi socialdemokrater har länge drivit frågan om fri sjukvård för barn och ungdomar, senast i valrörelsen 2006. Jag är därför mycket glad över att vi nu i landstingsfullmäktige har fattat ett sådant beslut.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.