Friår eller arbetsår

Ulf Wickbom är en välkänd röst i radion där han framträder regelbundet med en kort krönika på söndagsmorgnarna och i dagens upplaga av "Godmorgon världen" kom han in på friåret som han betecknade som en metod att fördela arbetslösheten.

Från läsekretsen2005-03-23 07:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är förvånande att så många vanligtvis välinformerade människor inte orkar ta till sig vad friåret innebär för individer och samhälle innan de med auktoritet och darr på rösten uttalar sig om vad det är fråga om.
För det första, att fördela arbetslösheten eller att fördela arbetstillfällena - som ju är just vad friåret innebär - är ju bara de två sidorna av samma mynt och har alltså ingen omedelbar effekt på vare sig arbetsinsats eller produktion.
De debattörer som ojar sig över friåret tycks glömma bort att det inte bara innebär att en person får byta ut sitt dagliga slit mot något som han eller hon uppfattar som persönligt utvecklande utan dessutom - och kanske viktigare - att en arbetslös som levt i hopplöshet en längre tid får visa framfötterna och därmed kan komma att se en ljusning i en deprimerande tillvaro.
Bägge dessa sidor av friårsmyntet är till fördel för individ, familj och samhälle.
Allt detta till en ringa gemensam kostnad. Kanske namnet friåret borde bytas ut och ersättas med namnet arbetsåret för att få bukt med de reflexmässiga, negativa reaktionerna.

Jan-Olov Bernhard
Miljöpartiet de Gröna

Läs mer om