Jag träffar ständigt engagerade medborgare runt om i kommunen, både i staden och på landsbygden, andelsmässigt är dock engagemanget att utveckla sitt närområde genom ideellt arbete generellt betydligt högre på landsbygden än i staden. Ändå sker merparten av utvecklingen i stadsområdet.
Paradoxalt kan tyckas, vilket det också är, jag kallar det för Urbaniseringens förbannelse.
Många av beslutsfattarna i flera partier verkar vara övertygade om att utvecklingen i centralorten är viktigast och att det är den som ska dra med sig övriga kommunen. Men så fungerar det sällan, det är en alldeles för långsam och kostsam process. I takt med att mer resurser läggs centralt, räcker inte medlen till för landsbygden, servicen blir sämre och folk flyttar till tätorten, vilket innebär att mer av ny och dyr infrastruktur måste byggas centralt. Samtidigt som redan betald infrastruktur på landsbygden nyttjas dåligt eller läggs ner.
Den nedåtgående spiralen blir ett faktum och blir även en belastning för centralortens invånare eftersom dessa medel istället skulle kunnat gå till ökad service både i tätorten och på landsbygden.
Så länge merparten av de politiska besluten tas ur ett stadsperspektiv kommer vi att tappa allt mer av den kraft som finns på landsbygden, vi riskerar dessutom att förlora den oerhörda potential som finns inom de gröna näringarna, vilket blir en förlust för alla i samhället. Ingen vinner på eller har råd att ställa stad mot land, ett samhälle är beroende av en fungerande helhet. Vi inom centerpartiet vill synliggöra detta och jobbar för att bryta Urbaniseringens förbannelse, både lokalt, regionalt och nationellt.
Mats Hugosson (C)
Fungerande helhet i Västervik
Västerviks kommun har samma utmaning som merparten av landets kommuner har, nämligen att motverka motsatsförhållandena mellan stad och landsbygd, vilka idag är allt för påtagliga. Istället måste vi vända detta till en gemensam tillgång i det kommunala, regionala och nationella utvecklingsarbetet.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.