Ge barnen kärlek i sin närmiljö

Det är med stort engagemang och välvilja som jag skriver denna insändare kring ytterskolornas nedläggningshot i Vimmerby kommun.

Från läsekretsen2015-05-16 04:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag riktar denna insändare till alla i kommunen, men särskilt till er som har fått befogenhet att besluta i frågan.
Att ytterskolorna skulle läggas ned är ett beslut som skulle påverka nuvarande och framtida generationer negativt. Ett oåterkalleligt beslut som jag ser det. Mikael Glennfalk skriver att de senaste fyra åren, inkluderat innevarande år, har Socialnämnden samlat på sig ett underskott om 100 miljoner kronor.

Detta underskott har inte orsakats av varken barn eller landsbygdsbefolkning. Det är sannolikt att underskottet harorsakats av bristande kontroll och uppstyrning av verksamheten. Underskottet ska inte behöva belasta barnen i landsbygden. Att lägga ned ytterskolor skulle innebära ett definitivt beslut.
Varför ska fyra års bristande kontroll av Socialnämndens underskott delbetalas genom nedläggning av ytterskolornas verksamheter?

Vimmerby kommun är en landsbygdskommun, det är ett faktum. Låt därför hela kommunen vara levande inkluderat såväl stadsdelen som orterna runt omkring.

Jag är så tacksam över min uppväxt i Tunabygd, där inte allt var självklart serverat. När inte allt erbjuds naturligt startar en upptäcksfärd i sig själv. Vad vill jag? Vad tycker jag är stimulerande? Vad får mig att uppleva glädje och mening?
Det är en god förutsättning att växa upp i en miljö där man själv får utforska vad man brinner för. Samtidigt är jag genuint tacksam över mina släktleds entreprenörsanda som skapats i generationer i Tuna.

Jag är också oerhört tacksam och glad över att jag fick mina grundläggande kunskaper i en trygg skola i närmiljön med skolskjuts till tretton års ålder. Jag är även fantastiskt glad och tacksam över att jag under flera år fick möjligheten att vara en del av teatersammanhang. Inför flera fullsatta revyer fick jag en scenvana i Tuna bygdegård och mod att tala inför 100-tals i publiken.

Flera år var jag också engagerad i Tuna kyrkas miniorverksamhet som ledare. Och jag lärde mig att med gemensamma krafter kan det mesta bli verklighet, allt är möjligt. Allt sammantaget kan jag idag inventera att Tuna gav mig tryggheten och grunden i mitt fortsatta liv som mamma, vän och inspiratör. Jag fick kompetens, livserfarenhet, drivkraft.

Jag lärde mig att människor är pålitliga, lojala och företagssamma. Egenskaperna som jag fick i ett livskraftigt Tuna har varit avgörande för mitt fortsatta liv och min karriär i Stockholm och i Linköping och sedan 20 år som aktiv föreläsare över hela landet. I varje föreläsning pratar jag varmt om min uppväxt i Vimmerby och i Tuna.
Tack Tuna och alla ni som bidragit! Jag har under alla år flitigt besökt mina föräldrar, släkt och vänner i Tuna. Jag är så stolt över det jag fått i min kunskaps- och erfarenhetsbank från min älskade hembygd.

Jag är idag engagerad i Tuna genom min gårdsförvaltning, grannskapet, vägmöten, samtal kring den växande Tuna-turismen och i dialog med släkt och vänner. Jag hör och tar del av den oro över skolan och framtiden som finns bland Tunaborna nu. Men entreprenörsandan lever kvar, det är underbart att vara en del av Tuna och Vimmerby, som jag för övrigt har för avsikt att bosätta mig i igen. Och kanske ser jag Tuna och Vimmerby ur ett vidare perspektiv?

Betydelsen av småskalighet, människors omsorg om varandra, naturens inverkan på människors välbefinnande och den spirande entreprenörsandan! Jag är imponerad.
Låt oss med gemensam kraft och framtidstro låta Vimmerby kommun vara en levande kommun oavsett var man har sitt hem och sin familj. Låt oss lyssna till vår allas och hela världens Astrid Lindgren som sa; "Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv."

Låt oss nu i denna sena timme lyssna till dessa visdomsord från vår kära Astrid. Låt oss i djupet av våra hjärtan inse att den kärlek och trygghet barn får i sin närmiljö under barnaåren gör dem till stabila vuxna fyllda med livsglädje och drivkraft.

Jag överlämnar nu min önskan om en levande landsbygd med trygga barn, glada föräldrar och en framtidstro till er kloka beslutfattare som med klarhet ser effekterna på sikt. Och som även med varm hand ser till allas välmående i kommunen oavsett boendeplats.
Ge barnen kärlek i sin närmiljö. Allt är möjligt.

Cecilia Åkesdotter
Författare, föreläsare, civilekonom
Kommande Vimmerby- och Tunabo

Läs mer om