Det kan också handla om att förnedra en person genom att ta bilder med kameramobiler t.ex. i duschen och sedan lägga ut dessa på Internet. Det drabbar inte sällan flickor som på det här sättet stämplas.
En skillnad mot annan mobbning är att IT-mobbaren kan vara anonym. Den är ofta svårare att upptäcka och störa för vuxenvärlden. För offret för digital mobbning är det också svårt att få hjälp. Polisanmälningar leder oftast ingenvart eftersom "det inte går att bevisa vem som tryckte på knapparna". Ett annat juridiskt hinder är att påföljden för det anmälda brottet måste vara minst två års fängelse för att polisen skall kunna kräva att få uppgifter om bl.a datorserverns IP-nummer.
För att komma åt den digitala mobbningen behövs först och främst engagerade vuxna med vilja och kraft att se mobbningen och bemöta den med tydliga värderingar. Men det behövs också en lagändring! Polisen måste ges utökade resurser att kunna spåra de som hotar och mobbar andra elever. Vi måste helt enkelt göra allt som bara går för att alla barn och unga ska kunna få känna sig trygga i skolan.
Torsten Lindström
Riksdagsledamot Kristdemokraterna Utbildningsutskottet
Ge polisen möjlighet att spåra digital mobbning
Så har skolan börjat igen. Tyvärr betyder det också för många barn att även mobbningen börjar på nytt. Mobbningen får allt fler metoder, "digital mobbning" är ett exempel.Det handlar om hotfulla och kränkande meddelanden via SMS eller e-mail, att en elev kränks eller hotas via hemsidor och chatsidor på Internet.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.