Jag läser nu att den gamla anrika affären i Rumskulla hotas av nedläggning. Ann-Mari och Harry tycker att de gjort sitt.
Hos K.E.Petersson i Rumskulla, som affären hette på den tiden, började jag min affärsbana 1936, 15 år gammal. Då var det Ann-Maris farmor Hilma Petersson som ansvarade för affärsrörelsen, maken K.E. var mest intresserad av trävaruhandeln och gården i Österbymo. Fru Peterson var en duktig och drivande affärskvinna .Hon skulle väl passa in bland dagens kvinnliga företagsledare.
Av henne lärde jag mig mycket, som jag har haft stor nytta av i mitt arbete inom affärsvärlden. Hon var noga med att ta vara på allting och framförallt var hon en god försäljerska. Det var knappast någon bonde som lämnade affären utan att ha köpt ett kilo kaffe av vår specialblandning, ett kilo islandssill eller kanske ett förklädestyg hem till hustrun. Ingenting saknades i sortimentet.
Affären i Rumskulla var en de större lantaffärerna inom ett stort område och på den tiden var det många leverantörer som ville leverera. Det kom resande försäljare från städerna även utanför Småland. Nu läser jag i tidningen att ICA, som nu är huvudleverantör, inte tycker att det är lönsamt att fortsätta leverera till butiken
De nu befintliga leverantörerna, Dagab och ICA har stirrat sig blinda på de stora butikerna, de lägger ner all sin kraft och allt kapital på att etablera stormarknader på de största tätorterna. Och dit åker man och handlar, även de som bor i Rumskulla. Det är omöjligt för de mindre butikerna på landsbygden att i alla lägen kunna hålla samma priser som stormarknaderna, som genom sina stora volymer kan komma åt lägre inköpspriser. Då är närheten och den personliga kontakten det enda konkurrensmedlet som återstår.
Tänk om affärsidkarna på landet kunde få samma möjlighet till bidrag som de som driver skogs- och lantbruk. En affär i ett samhälle har en viktig funktion att fylla. Den bidrar till att hålla landsbygden levande, förutom att den möjliggör för alla som inte har tillgång till bil, att själva kunna göra sina dagliga inköp.
Vi får hoppas att affären i Rumskulla ska finna en köpare och att alla på orten genom sina inköp skall möjliggöra att det fortfarande kan vara en rörelse, som försörjer sin innehavare.
Rune Fredemo
Täby
Ge våra lanthandlare samma stöd som bönderna
Som gammal Rumskullabo i förskingringen, jag bor nu i Täby utanför Stockholm, läser jag med intresse Vimmerby Tidning. Därigenom kan jag upprätthålla en någorlunda god kontakt med min gamla hembygd.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.