I Sverige har vi tvärtemot många andra länder byggt ut välfärden och tryggat välfärdsreformer. Samtidigt har vi ökat självbestämmandet för den enskilde genom att sänka skatten på både pensioner och arbetslöner. Dessa skattesänkningar har en profil som ger mest till pensionärer och löntagare med låga och normala pensioner och inkomster. Vi har samtidigt gjort det enklare och billigare att anställa ungdomar. Egenavgifterna sjunker och fler dörrar öppnas till ett första arbete via fler och bättre lärlingsplatser samt möjligheten till yrkesintroduktionsanställningar med avtalsenliga löner och villkor.
Idag på morgonen gick nära 200 000 fler personer gick till jobbet idag jämfört med en septembermorgon 2006. När en person går från arbetslöshet till arbete ger detta cirka 300 000 kronor plus för vår gemensamt finansierade sektor. Det är just detta, att det blivit lönsamt för den enskilde att gå från bidrag till jobb och att fler kommit i arbete som givit oss ökade gemensamma resurser att satsa på både välfärd och skattesänkningar - trots tuffa konjunkturer.
I och med att vi nu presenterar vår åttonde gemensamma statsbudget går vi vidare på spåret med utbyggda välfärdstjänster och en politik för fler i arbete. Låt oss i punktform peka på några av satsningarna i 2014 års budget.
? Sänkt skatt för egenproducerad förnybar el. Satsningen utformas som en skattereduktion där en mikroproducent kan spara 12 000 kronor om året.
? Fler chanser att lyckas i skolan. Läxhjälp och sommarskola och fler platser på speciallärarutbildningen.
? Språket är nyckeln till all annan inlärning. Barn med svenska som modersmål börjar skolan med ett försprång som andra saknar. För att ge alla lika chanser föreslås utökad undervisningstid i svenska för nyanlända elever även i årskurs 1-5.
? Kommunerna tillförs satsningar på den reformerade gymnasieskolan motsvarande 1 360 miljoner kronor för 2014, 1 930 miljoner kronor för 2015 och 1 460 miljoner kronor 2016.
? Duktiga lärare ska kunna göra karriär och få bra betalt. Satsningen på karriärtjänster för lärare förstärks kraftigt och föreslås bli permanent.
? Mer pengar än någonsin för utbyggnad av vägar och järnvägar.
? Höjt bostadstillägg som gynnar barnhushåll med låga inkomster är ett träffsäkert verktyg för att minska barnfattigdom.
? Hälsosatsningar på att kartlägga och fasa ut giftiga ämnen i till exempel barnleksaker och kläder ska genomföras.
? Ökade satsningar på landets kvinnojourer.
? Höjt fribelopp med 30 000 kronor för Sveriges studenter gör att studier och arbete blir ekonomiskt hållbart för individen.
? En offensiv satsning på miljöbilar där förmånsvärdet sätts ner på bra miljöbilar och skattebefrielse för hållbara biodrivmedel.
? För femte gången sänkt skatt för både pensionärer och löntagare. För pensionärerna med totalt med mer än 16 miljarder sedan 2006.
Vi har visat att det går att investera i hela landet, att skapa nya jobb och stärka den svenska ekonomin även i tider då stora delar av Europa går på knäna.
Småland och Öland, Kalmar län, är en god del av Sverige. Vår bedömning är att många av de förslag som återfinns i vår gemensamma budgetproposition har potential att påverka Kalmar läns utveckling positivt.
Anders Åkesson, Centerpartiet
Jan R Andersson, Moderaterna
Jörgen Andersson, Moderaterna
Eva Bengtsson-Skogsberg,
Moderaterna
Anders Andersson,
Kristdemokraterna
Björn Brändewall, Folkpartiet
Liberalerna
Gemensam politik för att få fler i arbete
Sedan 2006 har Sverige utvecklats positivt och stått starkt i en internationell lågkonjunktur som haft negativa konsekvenser för länder och människor i vår omvärld.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.