Alla som var barn och unga på 1940-50-talet minns säkert skoltandvårdens och folktandvårdens, numera erkänt felaktiga metoder, att bedriva barntandvård. Då satte man till och med in amalgam i friska tänder som förstärkning.
Det finns många från den generationen som idag gärna vill ta bort sitt amalgam och ersätta det med något "hälsosammare" material. Då är det av största vikt att tandläkaren använder rätt teknik och rätt utrustning i form av specialborr och sugmunstycke.
I en aktuell studie från USA konstaterar man att det inte bara är den giftiga kvicksilverångan som frigörs vid borttagning av amalgam, som innebär en hälsorisk, utan även små partiklar utgör en fara då de tränger in i lungorna och även lägger sig på huden.
Extremt kvicksilverkänsliga personer kan drabbas allvarligt av detta, men problemet gäller naturligtvis även tandvårdspersonal och alla patienter. För en hälsosam arbetsmiljö och för patienternas bästa önskar vi därför mätningar och kontroll av kvicksilverhalterna i luften i alla länets tandvårdskliniker.
Lars Adolfsson,
Tandvårdsskadeförbundet i Kalmar län
Giftfri miljö hos tandläkarna
Amalgam som tandlagningsmaterial är förbjudet sedan 2009 i Sverige, men tyvärr är inte amalgam- och kvicksilverproblemet därmed löst. Det finns fortfarande mängder av amalgam, kvicksilver kvar i svenska folkets munnar.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.