En utredning har lagt förslag till lagstiftning om diskriminering av människor med funktionshinder. Hur välbehövlig den är förstår man när man tar del av följande siffror från Synskadades Riksförbund.
Bara 8 procent av kvinnorna och 18 av männen har arbete.
Synskadade har sämre hälsa och äter mer medicin än den övriga befolkningen. 34 procent av synskadade är sjukskrivna.
44 procent av de yngre och 77 procent av de äldre har en årsinkomst under 160 000 kronor. 40 procent av alla synskadade känner oro inför framtiden. Många måste lita till sina anhöriga för att få hjälp med de dagliga sysslorna.
Synskadade kvinnor har svårare än män att få rehabilitering, hjälpmedel samt stöd och service. De frågor SRF driver inför valet är följande:
Stoppa diskrimineringen.
Öppna dörrarna till arbetslivet. Gör våra resor trygga och säkra. Se till att vi får de hjälpmedel vi behöver.
Gör vår ekonomi tryggare.
Se till att vi kan få komma ut i naturen. För oss som för alla andra är det en fråga om arbete, trygghet, hälsa och delaktighet. Som politiker har ni möjlighet att påverka. Glöm bara inte att vi finns, också efter valet.
Maggie Ottander
ordf. i Synskadades förening
Glöm inte oss synskadade
År efter år har politiker talat om handikappades rätt till trygghet och jämnlikhet i samhället. Nu är det valtider och gamla löften tas fram och dammas av. Samtidigt ser vi hur det alltmer blivit tydligt att människor delas upp i ett A- och ett B-lag.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.