Hej medborgare & politiker!
Jag använder ordet medborgare då jag föredrar det ordet i stället för invånare, "folket" eller kunder som det ibland sägs om oss som bor i kommunen när det ska vara modernt.
Medborgare betyder för mig att vi alla har rättigheter o skyldigheter i samhällsutvecklingen och att vi är med och är aktiva.
Min fråga till er är hur ni ser på det och hur ni vill ha det framöver?
Jag tror på att använda såväl teori som praktiskt handlande i landsbygdsutvecklingen. Helst i kombination.
Teori som passar bra in med anledning av frågan om skolnedläggningen är den om socialt kapital:
Det finns flera forskare som skrivit om detta. Putnam och Rothstein är två av dem. Bägge tar upp tillit som en förutsättning för att folk ska vilja engagera sig i samhällsutvecklingen. Putnam med betoning på tillit mellan individer, Rothstein med betoning på vikten av att medborgare känner tillit till organisationer och myndigheter.
Socialt kapital är enligt dem en förutsättning för en levande demokrati.
Jag vill koppla ihop ovan med den fibersatsning vi gjort tillsammans vilket får ses som bra exempel på praktiskt handlande.
Många betraktar oss i Djursdala som lite konstiga som valt att inte drifta och tjäna pengar själva, så som det görs med framgång i många andra delar av landet. Men vi har ju valt att liera oss med det som vi betraktar som den "goda kommunen". En kommun som tar ansvar för infrastruktur och service när nu inte marknadskrafterna vill eller kan det.
Idag, den 14 april, gissar jag att fiberfrågan hade varit tämligen död om vi väckt den på detta möte. I vilket fall skulle nog inte valet att jobba ihop med kommunen varit lika självklart idag.
Vi tror dock fortfarande på detta samarbete och på den goda kommunen. Ni har satsat stort och vi likadant. En i det närmaste total uppslutning från medborgarna i Djursdala. Till och med från dem som egentligen inte ser det egna behovet av den nya tekniken. Trots det ansluter man sig - för sånt här gör man tillsammans för sin bygd. Tala om solidaritet för kommunens utveckling.
Jag och många med mig hoppas att vi skulle kunna ha samma arbetssätt kring andra viktiga utvecklingsfrågor, som nu med skolan.
Vi är beredda att lägga manken till. Vi vill vara goda medborgare. Vi vill inte bara uttrycka vad vi vill och vad vi tycker vart 4:e år - det är inte en god demokrati som ju bygger på dialog.
Så med det undrar jag vad ni vill och om ni ser oss som just medborgare eller bara som folk som röstar?
Jacob Käll, Djursdala
God demokrati bygger på dialog
Öppet brev till Vimmerby kommuns politiker.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.