I fjol fick landstinget 52,4 miljoner kronor från den så kallade kömiljarden, som är en statlig satsning för att minska väntetiderna i vården. Tack vare duktiga medarbetare lyckades landstinget få del av detta statsbidrag. Men vad hände sedan? Fick de som "gjort jobbet" del av pengarna?
Folkpartiet föreslog i våras att en större del av de riktade statsbidragen ska gå ut i verksamheterna. Vi menar att det är logiskt och rättvist att de verksamheter som möjliggjort dessa intäkter ska belönas för sitt arbete. Landstinget hade överhuvudtaget inte fått statsbidragen utan det arbete som görs av personalen inom sjukvården.
På senaste sammanträdet med landstingsstyrelsen fick vi svar på vårt förslag. I svaret framgår tydligt att de statsbidrag landstinget fått inte kommer personalen till del i tillräckligt stor utsträckning. Av 52,4 miljoner kronor från kömiljarden fördelades bara 22,1 miljoner ut i verksamheten. Resten stannade kvar i den centrala administrationen. Samma sak med statsbidraget för patientsäkerhet: Landstinget fick 11,2 miljoner kronor, men bara 1,2 miljoner fördelades direkt ut till vården.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser att denna fördelning är tillräcklig. Det gör inte Folkpartiet. Det är kliniker, mottagningar, hälsocentraler och andra verksamheter som gjort det möjligt för landstinget att få ta del av dessa statsbidrag. De som bidragit mest borde få en större del av kakan, en kaka som inte ens funnits utan deras insatser. Att hålla inne så mycket pengar är att skicka ut helt fel signaler.
Pierre Edström (FP)
Landstingsråd
Goda insatser ska löna sig
Varje år får Landstinget i Kalmar län många miljoner i statsbidrag. En del av dessa är riktade till särskilda områden, bland annat för tillgänglighet och patientsäkerhet. De är också villkorade med mål som landstinget måste uppnå. Når man inte de nationellt uppsatta målen, så får man inget statsbidrag.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.