Vad betalar vi för då? En köttbit är väl en köttbit? Det är av olika kvalité visserligen, beroende på det enskilda djurets egenskaper och uppfödningssituation. Men utöver kvalitetsegenskaper som smak och struktur så finns det fler värden, lite mer diffusa och indirekta, att betala för. En svensk gris har ett bra liv. Den behöver inte få knorren kuperad för att passa i uppfödningssystemet, den har halm att böka i och den har större utrymme att vistas på än i andra länder. En svensk ko håller landskapet öppet i Sverige och inte i Brasilien. Den svenska kycklingen är garanterat salmonellafri och de svenska äggen går att äta löskokta utan risk för smitta.
Det är vi som enskilda konsumenter som gör valet när vi står i butiken och ska ha en köttbit till grillen. Vi väljer inte bara vad vi ska äta till middag utan också var och hur vi vill att maten ska produceras. Titta noga efter ursprungsland och tänk lite bortom prislappen när du handlar!
Jenny Anderberg, LRF
Grillsäsongen är här
Svenskarna är ett grillande folk. En del har säkert grillat sedan i mars månad, medan andra kommer igång nu i semestertider. Hur det nu än är med det så är det alltid läge att betänka VAD vi lägger på grillgallret. En gammal sanning är att "vi får vad vi betalar för".
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.