Ett hållbart nyttjande av naturresurser kräver att kretsloppen sluts, på åkrar, ängar och i skogen. Detta sker på ett mycket bra sätt i de svenska gröna näringarna, som överlag i en internationell jämförelse är att betrakta som ekologiska. Det är med andra ord mer ekologiskt och klimatsmart att köpa "konventionell" svenskproducerad mat än "ekologiskt" odlad mat från andra sidan jordklotet när närodlade alternativ finns. Djurskyddet och livsmedelssäkerheten är dessutom nästan alltid bättre i svensk djurhållning än i utländska animalieprodukter.
Detta blir extra tydligt i frågan om användningen av antibiotika i djuruppfödningen. Svensk djurskyddslagstiftning förbjuder användning av antibiotika i förebyggande syfte i djuruppfödningen. Istället är lagstiftningen uppbyggd på principen att de stallar mm där djuren föds upp ska anpassas så att djuren inte blir sjuka - dvs djurens miljö ska anpassas till djurens behov, inte tvärtom! Det mest kända exemplet på motsatsen är kanske de grisstallar i utlandet, där grisarnas svansar måste kuperas, för att miljön där är så torftig att grisarna annars börjar bita i svansarna på varandra p.g.a. stress.
Skogen har under många år producerat virke, pappersprodukter och energi. Här står en produktrevolution för dörren. Utvecklingen inom energisektorn, där sådant som tidigare varit miljöskadliga restprodukter från pappersmasseproduktionen idag blir dieselolja, är ännu bara i uppstartsfasen.
Nya smarta byggprodukter, textilier, plastersättningsmaterial mm hör också till det som bara är i början av sin utvecklingspotential. Allt medan det svenska skogsbruket varje år binder in mer koldioxid, och lyfter CO2:n ut ur atmosfären för många år framöver i form av träprodukter i framförallt byggnader, än vad vi i landet totalt släpper ut. Vilket inte är något argument mot att fortsätta kampen för att minska koldioxidutsläppen i Sverige, eftersom utsläppen globalt sett är mycket större än inbindningen i biomassa.
Slutligen förenas detta med mycket aktivt miljöarbete, som hela tiden blir bättre, och hänsyn till de sociala värden som skogen har för många människor, inte minst i tätortsnära skogar.
De gröna näringarna bär också på stora möjligheter att bli arbetsplats för fler människor i takt med att allt fler konsumenter ser dessa näringars betydelse för egen livskvalité och ett hållbart samhälle.
Centerpartiet är det enda parti som tar ett helhetsgrepp på dessa viktiga frågor. Vi driver på för en nationell livsmedelsstrategi, för sund och säker mat, för ett hållbart samhälle och en levande landsbygd - på riktigt.
För Centerpartiet
i Östergötland
Staffan Danielsson,
riksdagsledamot,
Karin Jonsson,
distriktsordförande
Gröna näringarna nyckeln till hållbarhet
När företagare inom den gröna sektorn - jord och skog - har kontakt med svenska myndigheter tvingas de ofta konstatera att de behandlas som om de driver miljöfarlig verksamhet. Detta är inte bara kränkande. Framförallt är det ett orimligt perspektiv på de gröna näringarna och deras betydelse i arbetet med att forma ett samhälle som använder naturresurser på ett hållbart sätt - För de gröna näringarna är ju i själva verket nyckeln till det hållbara samhället!
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.