Gymnasiet, ett enhälligt beslut

Fem minuter över tolv har Vimmerby Tidning inlett ett korståg mot ombyggnationen av Vimmerby Gymnasium - ett för oss obegripligt ställningstagande. I fullständig öppenhet och bred politisk enighet beslutade kommunfullmäktige redan i juni att ombyggnation skulle ske och att medel skulle avsättas. Nu pågår detaljritandet som bäst inför den upphandling som fullmäktige beslutat om.

Från läsekretsen2007-11-17 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en demokrati har alla rätt att uttrycka sin uppfattning och försöka påverka beslut i den riktning som man själv tycker är önskvärd. I det nu aktuella fallet sätter man igång ett halvår efter att beslutet har fattats! Dessutom debatterar man med en retorik som känns främmande om man försöker vara seriös förtroendevald. Vi betackar oss för bilden av att vi politiker skulle ägna oss åt att sitta och "plocka med tapetprover och kolorerade byggskisser"! Sådan raljerande ton underblåser ett politikerförakt som kan få allvarliga följder för vår demokrati.
I ett par avseenden instämmer vi med ledarskribenten: Även mindre kvalificerade arbetsuppgifter är viktiga i samhället. Och det är ofantligt mycket pengar med 110 miljoner.
Ingen ska tro att förtroendevalda fattar beslut om byggnation i en sådan storleksordning utan att ha vänt och vridit på argumenten ur alla tänkbara aspekter. Med Vimmerbys bästa för ögonen, och med ambitionen att erbjuda våra egna och andras ungdomar attraktiva utbildningar i en stimulerande miljö, har vi kommit fram till beslutet att bygga om skolan.
När Stångådalens gymnasium grundades i början på 1990-talet inrymdes det i den gamla realskolan, i lokaler som inte anpassats till moderna undervisningsmetoder. En skolarkitekt gjorde en utredning, som presenterades våren 2003. Slutsatsen var att skolan har betydligt större yta än nödvändigt i förhållande till elevantalet, och att ytorna är illa disponerade. Det finns gott om stora klassrum, men nästan inga grupprum. En orimligt stor del av ytan upptas av långa korridorer i olika husblock. Matsalen är inrymd i skyddsrum, utan fönster och med otillåtet låg takhöjd. Uppvärmning och ventilation är svårreglerad, med ömsom för varma och ömsom för kalla rum. Till detta kommer eftersläpande brist på underhåll i stora delar av skolan. I träbaracken dyker den ena skadan efter den andra upp, eftersom huset inte byggdes för att vara i bruk så länge som blivit fallet.
Faktum är att skolan bitvis är i så dåligt skick att man frestas att stänga av vissa delar vid öppet hus-visningar för att inte avskräcka potentiella elever. Samtidigt finns mycket som är oerhört positivt. Vimmerby har ett förhållandevis brett programutbud för att vara en så pass liten skola. Restaurang- respektive fordonsprogrammet har fått nya lokaler på senare år och hävdar sig väl nationellt. Även elprogrammets och industriprogrammets lokaler är nyrenoverade. Tvärt emot vad man kan läsa på ledarplats i Vimmerby Tidning, så är Båtbyggarskolan i Storebro en av gymnasiets stora framgångar: Efter en tid med vikande elevunderlag och ett år i malpåse strömmar nu eleverna dit. Oss veterligt har det aldrig varit så många elever där som nu!
De yrkesförberedande programmen har överlag högre status och därmed fler sökande nu än för några år sedan. Det är mycket glädjande, både för eleverna, som nästan garanterat får jobb efter skolan, och för det lokala näringslivet, som är beroende av att få välutbildad arbetskraft.
Ledarskribenten har räknat ut att den planerade ombyggnationen kommer att höja kommunens kostnad per elev med 8-10 000 kronor. Detta ska ställas i relation till att Vimmerby idag ligger mycket lågt i elevkostnad. År 2005 kostade varje Vimmerbyelev 17 000 kronor mindre per år än Hultsfreds. Med största respekt för att vi talar om stora summor, så kommer vi således inte upp i Hultsfreds nuvarande kostnad per elev, ens efter ombyggnationen.
Elevantal kommer alltid att pendla, utifrån varierande födelsetal. För kommunpolitiker gäller att ha rejäla gummiband i planeringen för att klara dessa variationer. Under de första åren hade gymnasiet endast ett par hundra elever. Nu är antalet som störst och kommer med all sannolikhet att sjunka drastiskt runt 2011. Samtidigt med detta måste vi planera för en större konkurrenssituation när eleverna från nästa år får rätt att söka fritt. Det innebär också en möjlighet, då elever från grannkommuner inte längre kommer att ha "kommunarrest". Med anledning av detta pågår ett intensivt inre arbete på gymnasiet, för att utveckla det pedagogiska arbetet och profilera skolan tydligare.
Detta sker jämsides med planeringen för ombyggnation av gymnasiets B-, C- och D-hus. En ny huskropp ställs parallellt med B-huset. Lokalerna blir flexibla och ska kunna inrymma olika ämnen på mindre golvyta än idag, vilket kommer att skapa en större närhet och samhörighet än idag.
Det beslut som nu ifrågasätts av Vimmerby Tidning hade full uppslutning i kommunfullmäktige. Den enda avvikelse man kunde se i beslutsprocessen var att vänsterblocket ville få mer underlag, för att ta ställning till om man istället skulle prioritera en nybyggnation, något som skulle ha kostat dubbelt så mycket. När frågan väl behandlades i kommunfullmäktige var som sagt uppslutningen total.
Att avbryta processen nu skulle få svåra konsekvenser. Det akuta renoveringsbehovet är stort och oundvikligt och ombyggnation nödvändigt för att få funktionella lokaler. Risken är att den positiva anda och framtidstro som råder på skolan, efter år av prövningar och provisoriska lösningar, skulle få sig en rejäl knäck.
Vi är övertygade om att Vimmerby Gymnasium har mycket goda förutsättningar att hävda sig väl i framtiden, men det är beroende av en rejäl upprustning av skolan. Låt oss inte tappa fart i detta.

Carl-Axel Centerstig (c),
kommunstyrelsens
ordförande
Björn Swedborg, gruppledare(m)
Gudrun Brunegård,
gruppledare (kd)
Börje Forss, gruppledare (fp)

Läs mer om