Våld mot unga kvinnor ökar. Rökningen minskar, däremot ökar snusning och alkoholkonsumtion har ökat mycket de senaste åren.
Detta gör att många människor mår mycket dåligt och vi har en hög sjukskrivningsnivå.
Det är detta som måste motverkas genom en tydlig inriktning på hälsoarbete under de kommande åren.
Hälso- och sjukvården och landstinget som organisation har stora möjligheter att informera och påverka människors levnadsvanor.
Jag anser att vi måste bidra till att ge förutsättningar för länets invånare att leva ett bra liv, friskare och tryggare.
Jag vet att det pågår mycket hälsofrämjande arbete på många ställen, bl.a. att det skrivs ut motion på recept istället för att enbart ge mediciner och många människor erbjuds samtal och stöd för att få hjälp att ändra livsstil.
Detta blir billigare både för individen och för samhället och dessutom får det ofta stor och långvarig effekt.
Vi behöver dock utveckla vårt arbete och jag ser några områden som särskilt viktiga.
Inom Primärvården finns det mycket kunskap och erfarenhet som måste tas tillvara och personalen måste ges utrymme för det mera hälsoinriktade arbetet.
Detta arbete menar jag ska utvecklas till att 35-40-åringar erbjuds hälsosamtal för att de själva ska kunna ( läs vilja) ta ansvar för sin hälsa.
I Landstingsplanen sätter vi fokus på barns och ungdomars fysiska och psykiska hälsa.
I det arbetet har väl fungerande ungdomsmottagningar en stor och viktig roll kring samlevnad och sexualitet och i det förebyggande arbetet gentemot sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter.
För att förebygga ohälsa bland våra äldre invånare införs fri influensavaccination som erbjuds personer som är äldre än 65 år samt till särskilda riskgrupper. Jag anser att för att ge äldre människor ett bra liv så måste det även finnas mötesplatser och nätverk omkring varje människa, både sociala kontakter och en trygghet från samhällets sida.
Med de här olika insatserna i landstingsplanen tar vi några steg mot ett starkare hälsoarbete.
Det är viktigt att det finns balans mellan den enskilda människans ansvar för sitt eget liv och sin egen hälsa och samhällets ansvar för att skapa goda livsmiljöer.
Det krävs en bred samverkan med många aktörer i länet för att skapa dessa förutsättningar.
Ett samhälles ekonomiska utveckling är beroende av människors hälsa - det lönar sig att investera i hälsa. God hälsa är en förutsättning för ökad tillväxt, god välfärd och hållbar utveckling.
Eva-Lena Fungmark (c)
H-län kan bli hälsolänet
Kalmar län som hälsolän för ett friskare, tryggare och rikare liv Med den visionen antog landstingsfullmäktige en framåtsyftande plan med fokus på hälsa i somras. Men den utmanas av en mycket allvarlig utveckling. Enligt senaste folkhälsorapporten från Socialstyrelsen kan vi läsa om att vi har många problem i samhället - att övervikt, allergier och psykisk ohälsa samt värk ökar.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.