Sensia kunde inte klara sin verksamhet på grund av en bristande ekonomi. Ansvariga för Hälsovalet på Landstinget gick dock snabbt ut och förklarade att Sensia under åren fått mer pengar för varje år. Det man inte förklarade var att Sensia samtidigt utvecklats sin verksamhet men att ersättningen per patient tyvärr inte hängde med i den allmänna kostnads- och löneutvecklingen.
Man berättade inte heller att Landstingets egna verksamheter också har liknande problem som Sensia. 15 av 25 enheter uppvisade 2012 ett ekonomiskt underskott - man klarade inte sin ekonomi. Hela den offentliga Primärvårdsförvaltningen går också back - flera miljoner. Men några konkurser där ser vi inte. Hur är det med konkurrensneutraliteten då en privat tvingas till konkurs medan Landstinget kan driva sina egna enheter vidare?
Förhållningssättet till Primärvården är idag otillfredsställande. Redan när Hälsovalet startade saknades tanken på en ekonomisk satsning. Nivån hölls mycket låg och genom Landstingets beslut angående uppräkningen av ersättningssystemet så har ekonomin urholkats alltmer.
Det s.k. landstingsindexet man använder vid uppräkningen har inte följt löneutvecklingen och ersättningsnivån har därmed sjunkit år efter år. Och nu ser vi effekterna - en första konkurs som tyvärr drabbar en av de stora vårdgivarna. Privat vårdgivare naturligtvis - de offentliga hålls ju om ryggen.
Det är dags att leva upp till talet om att satsa på Primärvården. Ersättningen till enheterna måste bli bättre och konkurser måste undvikas. En ny uppräkningsmodell måste tas fram. Faktum är att en väl utbyggd Primärvård leder till en billigare total sjukvårdskostnad. Så en satsning på Hälsovalet i primärvården leder till en bättre ekonomi i vårt landsting.
För Läkarföreningen i Kalmar län
Björn Flodmark,
Ordförande Läkarföreningen
Staffan Skobe,
Ordförande Distriktsläkarföreningen
Hälsovalets ekonomiska utarmning
Sensias båda vårdenheter i Kalmar resp. Hultsfred har begärts i konkurs. 10 000 patienter saknar läkare och vår redan svårt drabbade primärvård försämras drastiskt. Det var bara ett par månaders sedan som Läkarförbundet redovisade en stor brist på läkare inom primärvården i landet och hos oss i Kalmar var bristen nästan hela 30 procent.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.