Häpnadsväckande läsupplevelser

I fredagsutgåvan av denna tidning gav oss kommunalrådet Micael Glennfalk några häpnadsväckande läsupplevelser.

Från läsekretsen2014-07-01 07:12
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt referatet från kommunfullmäktiges sammanträde tar Moderaterna åt sig äran av att ha satt igång byggande i exakt rätt tidpunkt med låga räntor och låga priser. Ingen falsk blygsamhet där inte, men det är nonsens, nonsens2, sanningen är ju att vi som kommuninnevånare har haft tur.

Trygghetsboendet kom också upp i debatten i kommunfullmäktige, enligt Glennfalk slår Moderaterna upp för 70-årsgränsen. Om Moderaterna i olika styrelser och nämnder håller med Glennfalk är oklart, men hur eller hur står Moderaterna i Vimmerby ganska ensamma där. Enligt Boverkets utvärdering av Trygghetsboende från 2013 är den vanligaste motiveringen för kommuner och bostadsbolag som avstår det statliga stödet just 70-årsgränsen. Motiven är främst två, det finns många exempel på personer under 70 år som har större behov av

Trygghetsboende än de flesta 70-åringar. Många kommuner, särskilt små som Vimmerby, ser också en risk för att få dyrbara lägenheter outhyrda när antalet möjliga hyresgäster minskar på grund av åldersgränsen. Boverket har föreslagit att gränsen sänks till 65 år om bidragssystemet ska förlängas.

Två andra vanliga anledningar till att stödet inte används är att bidragsnivån är för låg för att täcka merkostnaderna i byggnationen och att kravet på dagliga aktiviteter kostar för mycket.

I en insändare i samma tidning gör Glennfalk en stor genomgång av äldreomsorgen och dess framtidsutsikter och ger dessutom en felaktig beskrivning av hur begreppet Trygghetsboende vuxit fram, det kom inte 2008 som han skriver utan "uppfanns" av kreativa bostadsbolag, ofta kommunala, långt tidigare, ibland under andra namn som till exempel seniorboende.

Detta är en petitess i sammanhanget, värre blir det när han skriver att tidigare kommunledning inte såg något behov av sådana bostäder och att man "tillät" Vimarhem bygga vanliga lägenheter. Ett ur flera synpunkter häpnadsväckande och okunnigt uttalande.

I mitten på 00-talet bjöd Vimarhems styrelse in kommunstyrelsen, dåvarande socialnämnden och företagarna till ett möte för att diskutera bostadsbyggandet i Vimmerby kommun. Mötet utmynnade i att parterna var mycket angelägna om att Vimarhem fortsatte att bygga för alla åldersgrupper även om det ofta sas i den allmänna debatten att "det går inte att bygga". Förutom det kommunägda Eken fanns då Vimarhems Norrskenet, Frödala i Frödinge och Solgläntan i Tuna.

I Frödinge byggde Vimarhem Frödala Gränd 2004 med 8 tillgängliga lägenheter ett halvt stenkast från Frödala, samma koncept i Tuna 2008. Västgården i Vimmerby med 24 lägenheter byggdes 2005 och försågs med hiss trots bara två våningar, något som inte var självklart då och inte är det nu heller.

Den senaste byggnationen Rönnbärsgatan 2 har 31 lägenheter med god tillgänglighet och hiss, samlingslokal för mindre sällskap finns i Warmbadhuset, restaurang med lunchservering tvärsöver gatan.

Glennfalks uttalande är således både okunnigt och oförskämt. När han dessutom skriver att gamla inte ska behöva köa till boende kan han inte vara medveten om innebörden, att ta ner kön till noll är en utopisk tanke som skulle kosta enorma pengar. Även i insändaren tar han upp regeringens regler för att få investeringsbidrag som det allra viktigaste. Man kan ju undra varför bidragslinjen nu blivit så viktig för Moderaterna?

För de äldre är det viktigaste att ha ett tillgängligt, tryggt och trivsamt boende till en överkomlig hyra, vad boendet kallas eller om det finns aktivitet precis varje dag eller om det finns en 70-årsgräns är av underordnad betydelse.

Centerpartiet lämnade 30 september 2013 in en motion om att utreda byggnation av flera lägenheter vid Granen, motionen avslogs på rekordtid av kommunfullmäktige. "Fort och fel" igen, men motionen finns säkert tillgänglig i arkivet för återanvändning.

Tomas Holgersson

Läs mer om