Det är en förvånansvärt låg siffra. Det bör dock inte vara i bolagets intresse att redovisa för låga siffror, snarare tvärtom. Men om nu uppgifterna stämmer skulle det innebära en minskning med cirka 25 procent.
Kan det vara så att i takt med den ökade utbyggnaden blir allt flera medvetna om vad det innebär ha vindkraft i sitt närområde, med ökat motstånd som följd?
Det är trots allt en viss skillnad på åsikt och insikt. Våra politikers vanligaste argument för att försvara den kraftiga vindkraftsutbyggnaden trots elöverskott är omtanken om miljö och klimat. De är inte lika tydliga med att informera om att elproduktionen måste ersätta fossilbaserad el, för att ge någon klimateffekt, den måste därför exporteras då våran el redan är nästan helt fossilfri.
Tyngdpunkten för nyetableringen av vindkraft ligger i norra Sverige, ett område som redan nu har betydande elöverskott, vilket innebär långa överföringsavstånd ned till kontinenten med betydande överföringsförluster som följd. Utbyggnaden kräver också en kraftig förstärkning av nätet.
Svenska Kraftnät bedömer att kostnaden hamnar på cirka 60 miljarder fram till år 2025, därtill kommer kostnaden för underhåll av det utbyggda nätet.
Världens totala koldioxidutsläpp beräknas nu till 36 miljarder ton och förväntas öka med mellan 2 till 3 procent årligen. Det är en ökning som motsvarar 15 gånger Sveriges utsläpp som är cirka 57 miljoner ton vilket innebär 0,16 procent av det totala utsläppet. De åtgärder som Sverige nu vidtar kommer knappast märkas i statistiken Det är de stora utsläppsländernas åtgärder som är helt avgörande för den framtida utvecklingen, men det innebär givetvis inte att vi kan avsäga oss vårt ansvar.
Sverige har dock lyckats sänka sitt fossilberoende till 31 procent, snittet för hela världen är 81 procent och EU:s snitt är 76 procent (Källa KVA). Före jul skrev energi- och itminister Anna Karin Hatt stolt på sin blogg och berättade att Sverige redan nått EU:s klimatmål för år 2020. Vid klimatmötet i Durban 2011 presenterade Germanwatch sin rankinglista över ländernas insatser för miljön.
Sverige rankades då som bästa nation, sammantaget visar det att Sverige ligger långt fram och tar sin del av ansvaret.
Det finns därför inget som motiverar det höga tempo med vilket vindkraften nu byggs ut. Vindlägen, tillstånd och hela vindkraftsparker har blivit handelsvara, utländska investment och riskkapitalbolag som tidigare varit spelare på marknaden för skola vård och omsorg börjar nu visa intresse för svensk vindkraft.
Man kan inte klandra de anställda i bolagen, deras uppgift är att tjäna pengar. Däremot brister regering och riksdag sitt ansvar att stifta lagar som ger tillräckligt skydd för våra medborgare och våra naturvärden. Det är inte acceptabelt att personer som valt att bo på landsbygden skall behöva sova med hörselskydd och dessutom måste sätta in luftkonditionering, för att man inte kan ha sina fönster öppna på grund av vindkraften.
Våra politiker förväntar sig alltså att medborgarna skall acceptera det intrång i vår närmiljö som utbyggnaden av nät och vindkraft innebär, samt betala elcertifikat och ökade nätkostnader för el som skall exporteras till andra länder med hänvisning till omtanke om klimatet.
Att få leda Sverige och världen i den gröna omställningen var orsaken till att hon ville bli centerledare skrev Annie Lööf när hon presenterades som partiledarkandidat i Svenska Dagbladet.
Samtidigt har svenska staten ett eget helstatligt elbolag Vattenfall som enligt ägardirektiven: Skall vara ett av de bolag som leder utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion. Företaget är etablerat nere i Europa och har under sittande regering, med Maud Olovsson som före detta ansvarig minister gått från nollutsläpp till ett årligt koldioxidutsläpp på cirka 90 miljoner ton och utvecklats till en av Europas största miljöbovar.
Dessutom sker en utbyggnad av Vattenfalls kolkraft i Tyskland med ökade utsläpp som följd, de blir nästan dubbelt så stora som vad hela Sverige släpper ut.
Här kan man verkligen tala om ett moraliskt haveri.
Sören Johansson
Tjuserum Södergård, Horn
Här kan man tala om moraliskt haveri
Nyligen presenterade ett bolag inom elbranschen en undersökning som visade att 56 procent av invånarna var positivt inställda till vindkraften.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.