Vi börjar med markägaren Riddarhuset. Har dom rätt att arrendera ut mark till vindkraftsändamål? Svar ja, dom äger marken, har nyttjande och förfoganderätten och den är utpekad som lämplig mark i den enhälligt demokratiskt framröstade vindkraftsplanen.
Projektören Eon vind har haft ett antal informationsmöten och har tillhandahållit experter på alla upptänkliga områden för att allmänheten ska kunna få svar på sina frågor. Dom har tagit till sig av framkomna synpunkter och efter förslag från politiken minskat på antalet verk samt förlagt dom som en försiktighetsåtgärd förlagt dom längre från Horn och Hycklinge, cirka 7-8 km ifrån vilket medför att det inte kommer att bli några störningar av ljud.
Man ska också radarutrusta parken så att dom bara tänds upp vid lågt flygande flygplan vilket borde reducera belysnings tiden med 99 procent. Dom avsätter också tillsammans med Riddarhuset pengar till fond som föreningar med mera kan söka pengar ifrån och dom har fått bygglov från Länsstyrelsen i en av världens hårdaste bygglovsprocesser.
Den oro som föreligger beror på stor del att Alf Wesik har tillåtit en mängd av insändare att påstå i spaltmil än det ena än det andra många gånger helt felaktigt vad vindkraften ska ställa till med.
Om man jämför med andra media som har en opartisk syn på det hela, så märker man skillnaden. I förra veckans Ledare påstod Alf Wesik att verken skulle hägnas in och ge intryck av att det kommer bli massa blinkande ljus och oljud vilket det inte kommer att bli. Politikerna har insett att det är omöjligt att tillgodose dom fanatiska fullständigt komprimisslösa vindkraftsmotståndarna.
Politikerna har att följa dom demokratiska beslut som har tagits på världs-, EU- och riksnivå för att göra vad dom kan för att medverka till vad 90 procent av forskarna är överens om att vi måste minska koldioxidutsläppen och då måste vi alla bidra, även vi Kinda.
Alf Wesik kommer ju inte att hålla med om det här men så är han ju sin egen domare också.
DemokratenSvar till signaturen Demokraten
Självklart tillåter jag alla insändare. Jag till och med uppmanar människor att skriva mer. Jag vill ha synpunkter åt alla håll och kanter, jag uppmanar människor att skriva emot vindkraft, eller skriva för vindkraften. Västliga vindar, östliga vindar, vänster, höger.
Det spelar ingen roll om man har ett eget ekonomiskt intresse, är granne så att man upplever verken rent visuellt eller hörbart, om man är naturmänniska så att man har åsikter av den anledningen, eller om man är turistentreprenör, eller lantbrukare, eller vad som helst. Eller invånare. Boende i regionen.
Alla synpunkter är välkomna. Och mig veterligen har ingen insändare varken ändrats, eller censurerats. Vissa har kortats, ja eftersom vi har våra utrymmen vi måste hålla oss inom.
Signaturen Demokraten, inget är rätt eller fel, när det gäller inställningen till denna typ av energikälla. Det är just det som är demokrati - att man har chansen att säga sitt även om det kan diskuteras, ja även om innehållet är felaktigt.
Signaturen Demokraten, din insändare är ett utmärkt exempel på det. Jag tar självklart med den trots att den innehåller felaktigheter.
Jag reagerar dock starkt när signaturen Demokraten menar att jag bär skulden till den oro som finns i bygderna. Det är helt fel, Demokraten. Jag känner ingen skuld alls, inte den minsta. Utan snarare en tillfredsställelse. För största möjliga oro, det är exakt vad invånarna bör känna.
Opartiskhet? I insändare och debattinlägg är alla åsikter välkomna, även sådana grava tveksamheter, som Demokraten ägnar sig åt. En ledare däremot, som är opartisk, vore inte särskilt meningsfull. Vi vägrar vara någon sorts megafon, eller copywriter åt politiker, organisationer eller myndigheter. Vare sig det handlar om tystnadsplikt, politiska ledningsbråk, afrikaresor eller vindkraft.
Min källa till oro då? Är det något bara gripet är luften?
Självklart inte. Den kommer sig bland annat av att invånarna i byn Ekestad utanför Kristianstad plågas av oljud från vindkraftverk. Turistorganisationen Swedish Lapland Tourism klagar på nya verk på Bergön utanför Kalix. Skånska Energi säljer sina verk i Hovby. I Tranås är man bekymrade över skogsskövling för att få plats med vindkraft. I Vänerområdet har flera kommuner fått skjuta till mer än hundra miljoner till olönsam vindkraft.
Men detta är ju bara lokala exempel, internationellt då? Jo, tidigare miljöminister H C Schmidt i Danmark går nu till attack mot de möllor han själv banat väg för. Detta på grund av näraboendes känslor av sömnlöshet, stress, oro, huvudvärt. "Vi är på väg mot en bullerskandal", säger Schmidt. "En ödelagd livskvalitet."
I USA kräver allt fler i kongressen att alla subventioner ska upphöra. EU uppmanar England, Tyskland och Sverige att fasa ut alla subventioner till 2020. I Tyskland är det närmast kaos. Flera stora vindkraftbolag har gått i konkurs. Grön kol? Nej, inte grönkål, där är svart kol det nya gröna. Arbetstillfällen som försvinner. Inom jord- och skogsbruk och turism. De tyska husen i närheten av vindkraftverken har förlorat i värde. I Skottland minskar turismen. Allt fler tror det beror på vindkraftverken som perforerar det dramatiska landskapet. Särskilt folk inom turismbranschen.
Miljöaspekten då? Varje verk innehåller gjutet gods som väger cirka 150 ton. För att smälta ett ton metall släpper vi i Sverige ut cirka 110-120 kilo CO2.
Det är inte bra för miljön. Och värre blir det; tidigare tillverkades nämligen verken i Sverige, men numera i Kina och Indien. Om vi räknar med transporterna ligger utsläppen på mellan 1700 och 1800 kilo per ton. Alltså totalt 270 000 kilo. Per verk.
Allt enligt klimatindikatorn för gjutna produkter. Hur länge måste varje vidkraftverk snurra för att bara kompensera dessa gigantiska utsläpp?
Orolig? Javisst, på måndag ska tas ett beslut som kommer att påverka hela södra Östergötland och norra Småland i 20, 25 - kanske 30-40 år framåt i tiden.
De som börjar jobba idag, kan vara pensionärer innan horisonten i Horn-Hycklinge återigen blir obruten.
Sorry, Demokraten, jag manar fler till all oro de kan uppbringa.
Alf Wesik
Ledarred. Swepress
Har tillåtit massor av felaktiga insändare
På måndag ska kommunfullmäktige i Kinda ta beslut om man ska utnyttja möjligheten att lägga sitt veto mot Eons planerade vindkraftspark i Södra Kinda. Har man då skäl att avslå bygglovet?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.