Himmelsvid skillnad i boendemiljö

Nej, vem vill bo i Strandhuset i Virserum?

Från läsekretsen2016-08-23 10:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nicke Weinebro, VD för bostadsbolaget i Hultsfred, är bekymrad över att det är så många outhyrda lägenheter i Strandhuset och vad detta innebär för skattebetalarna och det har han all anledning att vara. Vi som bor i kommunen har dock ännu större anledning att känna oro över de beslut som fattas i kommunen och över dem som fattar besluten.

Det är visserligen inte kommunen som äger Strandhuset men kommunen hyr fastigheten av SBO och bostadsbolaget förvaltar, allt med lång kontraktstid kan man förmoda.

Men vad är det för boende Strandhuset erbjuder? Förutsättningarna var fina med centralt läge och bra huskropp men vad har man gjort av dessa förutsättningar?

Den yttre miljön är steril och kan inte bli annat med all hårdgjord yta. Genom de stora glasade ytorna stirrar man på den ena långsidan ut på en värmeanläggning och ett högt gunnebostaket mot vandrarhemmets parkering och lekplats medan den andra sidan visserligen kan skönja Virserumssjön från uteplatsen, men mest ser man parkeringen. Glasytorna ger däremot en härlig inblick i de boendes privatliv, så jag undrar verkligen hur arkitekten har tänkt.

Och visst är det fint att alla lägenheter har en egen uteplats, men dessa har mer karaktären av en rastgård med sina höga trästaket, varför behövs mängder av blommor i krukor för att det skall kunna skapas någon större mysfaktor.

Nej, jag skulle inte vilja bo i dessa institutionsliknande lägenheter och jag ställer mig frågande till den syn på den speciella gruppen av hyresgäster som boendet riktar sig till, dvs seniorer, och vilken boendemiljö man anser att den gruppen förväntas efterfråga och till vilket pris.

I Strandhuset är det ett så kallat seniorboende och där kostar en 2:a på ca 60 kvadratmeter omkring 6000 kronor per månad vilket kan jämföras med boendet Sjögläntan i området Strandlyckan i Hultsfred, vilket är ett trygghetsboende med en gemensamhetslokal i huset, där hyrorna för en jämförbar lägenhet kostar omkring 7000 kronor per månad.

I Strandlyckan finns också vanliga, lite större hyresrätter och jämför man kvadratmeterhyrorna så kostar det ungefär 14 kronor mer per kvadratmeter att bo i en lägenhet i Strandlyckan i Hultsfred, med den påkostade utemiljön som är där, mot att bo i Strandhuset i Virserum.

Det är en himmelsvid skillnad i boendemiljön om man jämför de två bostadsområdena. I Strandlyckan har flera höga tjänstemän valt att bosätta sig. Skulle de vilja bo i Strandhuset, tro?