När vi i den borgerliga majoriteten tog över ledningen av landstinget var det efter att socialdemokraterna under åtta år haft ansvaret och urholkat ekonomin med årliga underskott på mellan 100 och 200 miljoner kronor. Vi tvingades därför besluta om stora besparingar, för att trygga den grundläggande hälso- och sjukvården för framtiden.
För att skapa rättvisa för primärvården över länet beslutade landstingsfullmäktige för ett år sedan om ett nytt ersättningssystem. Det är utformat så att vårdcentralerna får ersättning för de patienter de verkligen tar hand om. Tidigare fick vårdcentralerna ersättning för listade patienter, även om de i realiteten istället belastade sjukhusets mottagningar. Vi kan nu se att systemet har önskad effekt: Vårdcentralerna tar i högre grad hand om sina patienter.
Trots att Peter Högberg har varit med och beslutat om detta system, trots att han fått det förklarat vid ett flertal tillfällen, nu senast vid landstingsfullmäktige i Vimmerby, så vägrar han inse att ersättningssystemet garanterar patienterna att själva styra var de vill ha sin vård. Det går inte att ta pengar från primärvården i en del av länet och lägga i en annan, med mindre än att patienterna själva väljer att lista sig där och gå till den vårdcentralen.
Patienterna avgör alltså själva vilken vårdcentral och vilken läkare de har förtroende för och var de vill vara listade. De läkare som sökt ett vårdavtal i Kalmar måste därför själva skrapa ihop ett ekonomiskt bärkraftigt patientunderlag. Jag tvivlar på att Vimmerby-patienter skulle välja att lista sig i Kalmar. Därmed innebär deras etablering ingen risk för Vimmerby vårdcentral.
Det är en mycket fin vård som bedrivs i Vimmerby. Vid ett studiebesök vid Vimmerby vårdcentral, som jag gjorde tillsammans med den kristdemokratiska landstingsgruppen i förra veckan, informerade verksamhetschefen Bengt Andersson om läget efter det förändringsarbete som har gjorts. Ekonomin är nu i balans. Viktigast för allmänheten är dock att man nu i stort sett inte har några köer till mottagningen.
När det gäller den mobile doktorn målar Högberg upp en ny vrångbild. Mobil doktor är en läkare som gör hembesök hos akut sjuka äldre, för att minska lidandet och samtidigt minska belastningen på sjukhusens akutmottagningar. Ett gott exempel finns i Uppland. Denne läkare arbetar med cirka fem mils radie. När Högberg skriver att den mobile doktorn ska "fara runt i innerstan" i Kalmar stämmer det alltså inte. I beslutet ingår dessutom möjlighet att starta liknande verksamhet i norra länet om försöket faller väl ut. Vid alla de möten jag har med pensionärsorganisationer, oavsett partilojalitet, är man mycket nöjd med den borgerliga majoritetens initiativ.
Slutligen vill jag beröra Peter Högbergs påstående beträffande mina vallöften. Jag lovade bl a arbeta för att distriktssköterskemottagningarna skulle finnas kvar på en rad småorter. Detta var en motvikt mot den nedläggningsvåg som socialdemokraterna hade satt igång. Tack vare att den borgerliga majoriteten tog över, så finns mottagningar kvar på alla orterna. Jag lovade också arbeta för akutsjukvården i Vimmerby. Det har jag också gjort. Peter Högberg däremot gick fram i talarstolen vid landstingsfullmäktige i november 2003 och yrkade bifall till Anders Henrikssons (s) förslag om att förändra akutmottagningarna i Vimmerby, Nybro och Borgholm utan att ens utreda först. Den borgerliga majoriteten utredde och kom, efter noggrant övervägande, fram till den nivå som nu gäller. När det beslutet skulle tas ifrågasatte socialdemokraterna ännu en gång jourverksamheten på lördagar och söndagar. Socialdemokraterna var inte lika tydliga som vänsterpartiet men även s-gruppen skrev att man ville "belysa möjligheten att genomföra alternativ 2", dvs helt stänga jouren på helgerna. Peter Högberg stod bakom detta och redovisade ingen annan uppfattning, även om man skulle kunna tro det när man läser hans insändare. Som tur är för Vimmerby-borna så har vi borgerlig majoritet i landstinget vilket gjorde att dessa förslag röstades ner.
Efter tre år som ledare av den borgerliga majoriteten i landstinget konstaterar jag att vi tillsammans har lyckats väl i en rad viktiga frågor. Ekonomin är i balans. Vi har rikets kortaste väntetider till primärvården. Köerna till operation och behandling har halverats. I en rad riksomfattande undersökningar får länets sjukvård topplaceringar när det gäller patienternas nöjdhet. Nu får pensionärer och riskgrupper kostnadsfri influensavaccination. Från årsskiftet får barn upp till 16 år fri sjukvård. Patienter som får vänta mer än 30 minuter till tidsbeställd mottagning ska få pengarna tillbaka.
Det finns en hel del kvar att jobba med. Fram till nästa val kommer jag därför fortsätta att göra mitt yttersta för att befolkningen ska få trygg och god sjukvård på likvärdiga villkor. Sedan får väljarna avgöra vilka partier som ska få förtroendet att leda landstinget nästa mandatperiod.
Anders Andersson (kd)
Järnforsen
gruppledare för
kristdemokraterna och landstingsstyrelsens
ordförande
Högberg borde veta bättre
Peter Högberg har angripit mig i en insändare. Som vanligt förenklar han och förtiger viktig information. Därför vill jag ge allmänheten en fullständigare bild.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.