Men jag känner att jag inte tar till mig det rakt av. Varför? Jo, vi har samma utbildning i hela landet - både storstad och glesbygd. Vi har lika höga studielån - både storstad och glesbygd, men vi i glesbygd får dras med våra lån längre tid p.g.a. lägre lön. Vi arbetar enligt samma läroplaner och kunskapskrav - både storstad och glesbygd. Vi har samma problem att få vår tid och ork att räcka till - både storstad och glesbygd.
Men, vi har inte samma möjligheter att få upp våra löner genom att byta jobb eller försöka förhandla med vår arbetsgivare. Vi har inte samma resurser i skolan vad gäller t.ex. speciallärare och andra extra resurser. Vi i glesbygden får pussla med armar och ben och slita vårt hår för att ge alla elever en dräglig skolmiljö och hjälpa dem att klara alla mål.
Vi får hela tiden höra att "det finns inte pengar, du får gärna kompetensutveckla dig, men räkna inte med extra hjälp i klassrummet, nej, det finns ingen möjlighet att ta in någon extra personal i "stökiga" elevgrupper och att du måste vara flexibel" etc.
Vägen till en likvärdig skola under en professionell förvaltning är lång, och det visar ju även artikeln om skolrankingen där Vimmerby har tappat placeringar.
I storstäder kan det visst vara dyrare boendekostnader, men inte om du bor i hyreslägenhet. Matkassan är billigare i storstäder, läder och skor är billigare, du måste inte ha bil för att ta dig till jobbet etc. Nej, vi behöver bättre argument varför vi ska nöja oss med lägre löner än de som har valmöjlighet och resurser.
Jag har inte någon statistik framför mig, men rent spontant kan jag föreställa mig att det är fler lärare som flyttar från landsort till storstad än tvärtom. Detta främst p.g.a. de usla löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö vi förväntas acceptera.
Anna,
lärare och f.d. storstadsbo
Högre lärarlöner i storstäder
Jag läste artikeln om att vi lärare i Vimmerby kommun - och andra landsortskommuner - ska nöja oss med lägre löner än de i storstadsregionerna.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.