Det börjar med lärarutbildningen. En ny utbildning med tydliga inriktningar har redan införts och regeringen, de båda lärarfacken och arbetsgivarna har samlats kring ytterligare förändringar: skärpta krav och lämplighetsprov vid antagningen, praktiken ska genomföras på särskilda övningsskolor och mer ska handla om undervisningsmetoder.
Behörighetskraven har skärpts och lärarlegitimation har införts, det vill säga tydliga krav på den som undervisar. Det råder enighet om övergångsregler för befintliga lärare, så att övergången när kraven skärps blir så smidig som möjligt. Samtidigt satsar vi på fortbildning för lärare, bland annat ska Mattelyftet hjälpa till att förbättra matematikundervisningen.
Att det finns utsikter att utvecklas betyder mycket för ett yrkes status. En stor förändring är att lärare nu kan göra karriär utan att lämna undervisningen; särskilt duktiga lärare kan bli förstelärare eller lektorer och få ett betydande tillskott i lönekuvertet, 5 000 respektive 10 000 kronor mer i månaden. Staten skjuter till 880 miljoner kronor per år för detta.
Folkpartiet vill att antalet förstelärare ska öka betydligt, till mellan 15 000 och 20 000 redan nästa höst. Våra duktiga lärare förtjänar betydligt högre löner. Kommunerna har misslyckats med sitt ansvar för skolan. Skolans likvärdighet brister och lärarna har nedprioriterats i löneförhandlingarna. Därför vill Folkpartiet att skolan ska förstatligas igen.
Till sist gäller det lärarnas arbetsuppgifter. För mycket av lärarnas tid går åt till administration. Redan under hösten minskar kraven på individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen, och åtgärdsprogrammen ska tas bort, utan att elevernas stöd försämras. Lärare ska undervisa, inte vara byråkrater.
Bättre utbildning, skärpta krav, goda möjligheter till utveckling inom yrket med högre lön, statlig skola och fokus på rätt arbetsuppgifter; det tror vi höjer yrkets status och ger oss bästa möjliga lärare.
Jan Björklund (FP),Utbildningsminister
Emma Carlsson Löfdahl (FP), Riksdagsledamot
Mikael Petersson,
Ordförande i Folkpartiet i Hultsfred
Högre status för läraryrket
Alla kan vi berätta historier om våra lärare, till exempel om den duktiga högstadieläraren som verkligen inspirerade oss i ett ämne. Våra lärare spelar viktiga roller i våra liv och är den avgörande faktorn för vad barn och unga lär sig. Under lång tid har läraryrkets attraktivitet och status sjunkit, men det är en ödesfråga för Sverige att vända denna trend uppåt igen. Under Folkpartiets ledning genomför regeringen en lång rad reformer för läraryrket, vårt allra viktigaste yrke.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.