Höj kvinnornas löner nu

80 procent av lönen för 100 procent jobb? Nej, det skulle nog varenda man säga nej till.
Men så ser villkoren i praktiken ut för de flesta kvinnor på arbetsmarknaden. Vi har inte lika lön för lika arbete i 2000-talets Sverige!

Från läsekretsen2006-09-15 06:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nästan alla partier säger att de vill minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män, men få är beredda att satsa tillräckligt med pengar så att de låga kvinnolönerna kan höjas rejält. Den borgliga skattesänkaralliansen visar ju tydligt att de inte bryr sig. De menar dessutom att privatiseringar är bra, men vinstintresset gör att löneutrymmet minskar. Kvinnor i privata sektorn tjänar också mindre än männen, precis som i offentliga sektorn. Kvinnor diskrimineras bara av en anledning - för att de är kvinnor.
Erfarenheten visar att löneskillnaden minskar på hela arbetsmarknaden när stora satsningar görs på den offentliga sektorn och arbetslösheten är låg. Vi är ensamma om att prioritera full sysselsättning framför inflationsmålet, som socialdemokraterna och borgaralliansen har kommit överens om. Full sysselsättning tillsammans med kravet på 200 000 nya jobb i den offentliga sektorn är en politik, som kommer att höja kvinnors löner och minska orättvisorna mellan könen. Nöjda är vi först när hela skillnaden är borta.
Kvinnor diskrimineras också när de blir föräldrar. Svenska kvinnor förlorar i genomsnitt 300 000 kronor i inkomst de första tio åren efter att de har fått barn, på grund av föräldraledighet och deltidsarbete, vilket ger sämre lön och minskade karriärmöjligheter. Männen förlorar 10 000 kronor.
Nu vill alliansen förstärka den orättvisan ännu mer genom att införa vårdnadsbidrag. Enda sättet att klara sig på det är att kvinnan hittar en man som tjänar tillräckligt bra för att försörja kvinnan och familjen, eller att mannen hittar en kvinna med bra lön och det blir inte lätt! För vårdnadsbidraget är väl tänkt att finnas till för mannen också?
Vi vill i stället gå i motsatt riktning och göra föräldraförsäkringen individuell. Den som gör anspråk på att vara vårdnadshavare för ett barn har också ett ansvar att ta hand om det. Dessutom är den en förutsättning för att det obetalda arbetet ska fördelas rättvist.
Kvinnor i fertil ålder är ofta ett högriskprojekt för arbetsgivaren, eftersom de oftast tar ut 80 procent av föräldraledigheten. Det gör att alla kvinnor systematiskt diskrimineras - oavsett om de tänkt skaffa barn eller inte. Om kvinnors läge på arbetsmarknaden ska förbättras krävs också att det obetalda hemarbetet blir mer rättvist. Därför vill vi sänka heltidsnormen till 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön, så att männen får mer tid i hemmet och kvinnors deltider kan bli heltider.

Mariann Karlsson
och Lena Runnsjö
Riksdagskandidater
för Vänsterpartiet
i Kalmar län

Läs mer om