Hoten mot svenska maten växer

Matkassens pris är ständigt aktuell i media och där får vi höra att svenska livsmedel är alldeles för dyra. Men är de verkligen det? Varför är maten biligare i andra europeiska länder? Låt oss fördjupa oss i ämnet en liten stund.

Från läsekretsen2004-07-03 08:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Företrädare för den svenska regeringen och vi konsumenter själva brukar ofta framhålla ett antal värden som är viktiga när det gäller den mat vi äter. En god djuromsorg och salmonellafria produkter är något vi uppskattar.
Vi svenska bönder vill att konsumenter ska känna trygghet och förtroende för det som produceras på gårdarna. Vi ska tillgodose dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter. Vi vill att svenska bönder och svensk livsmedelsproduktion ska få konsumenter att tänka på långsiktigt god djuromsorg, miljöhänsyn och säkra livsmedel.
Ett långsiktigt tänkande och agerande kostar pengar och det måste det få göra.
Svensk djurhälsa är i världsklass. Sverige är det enda land i Europa som inte har haft ett enda fall av galna kosjukan, något vi ska vara stolta över.
Den svenska djurskyddslagen är hårdast i världen. Den antogs redan 1988 och är den mest ambitiösa och långtgående som existerar.
Flyttar vi djurhållningen från Sverige till andra länder innebär detta att färre djur skyddas av den hårda svenska djurskyddslagen.
Jordbrukets miljöpåverkan är mindre i Sverige än i många andra länder.
I ett helhetsperspektiv innebär det att om vi flyttar produktionen från Sverige till något annat land ökar miljöpåverkan. Varför köpa exempelvis kött som måste transporteras över hela världen när det finns nästgårds?
I den värld jag lever i är det alltid en självklarhet i att köpa svenska varor och då tänker jag inte bara på livsmedel. Köper jag en svensk bil till exempel så vet jag att jag gynnar den svenska arbetsmarknaden, vilket ger skatteintäkter och arbetstillfällen.
Vi vet idag att svenskt jordbruk med dess industri står för 6 procent av den svenska arbetsmarknaden eller 250 000 arbetstillfällen.
Svensk livsmedelsproduktion innehar en tätposition när det gäller miljö- och djuromsorg. Konsumenter vill ha svenska livsmedel ändå tappar inhemsk mat marknadsandelar.
För att behålla svensk produktion av livsmedel och med den många arbetstillfällen, ett öppet landskap och säker mat måste helt enkelt fler svenskar köpa svenskt. Ge detta gärna en tanke nästa gång du går och handlar!

Lars Brihall
Bonde och konsumenti Vetlanda

Läs mer om