Några av oss har jobbat med detta i över 25 år. Vi har således stor erfarenhet och kunskap på området. Framförallt när det gäller såromläggning och läkning av bensår.
Från och med årsskiftet ska kommunen ta över all sjukvård som sker i hemmen. Detta blev helt klart 21 september 2007. Vi har hört talas om kommunens övertagande under lång tid men information har varit mycket knapphändig.
Ekonomiskt regleras övergången genom skatteväxling. Landstinget kommer att minska sin verksamhet motsvarande de resurser som förs över till kommunen.
Den 25 september 2007 får vi brev från kommunen med erbjudande om anställning.
Men till vår stora fasa erbjuds vi inte arbete inom hälso och sjukvårdsorganisationen eftersom undersköterskor inte ska ingå där. Detta borde vi fått veta mycket tidigare.
Det är sjuksköterskor som ska sköta hemsjukvården samt att övrig personal ska få mera utbildning i till exempel sårvård.
Istället är det tänkt att vi ska arbeta inom äldre- och handikappomsorgen. Men vi får inte veta var eller med vad.
Det kan ju vara hemtjänst, äldreboende, demensboende med mera. Där kanske vi inte alls får användning av de kunskaper vi har.
På detta erbjudande måste vi svara om vi accepterar det eller inte, senast 2 oktober 2007.
Vi har alltså en vecka på oss att besvara något som vi inte vet vad det innebär.
Vi tycker att detta är helt orimligt.
Så här behandlar man inte sin blivande personal.
Som tur är har ni att göra med tålmodiga och vänliga undersköterskor. Vi kan ha överseende med denna fadäs om vi bara får jobba med det vi kan allra bäst och brinner för, nämligen hemsjukvården och framförallt bensåren.
Vi erbjuder er vår långa erfarenhet och stora kompetens.
Detta till en lägre kostnad jämfört med en sjuksköterska. Dessutom behöver vi ingen extra utbildning, vi kan ju redan det här jobbet.
Detta kan väl en arbetsgivare inte tacka nej till. Sjuksköterskorna behöver absolut inte vara oroliga för att bli arbetslösa.
Deras kompetens behövs ju till så mycket annat.
Inte minst till den palliativa vården som tar mycket tid i anspråk.
Nu hoppas vi att Hultsfreds kommun tar sitt förnuft till fånga och tar vara på våra kunskaper och låter oss jobba i hälso- och sjukvårdsorganisationen.
För om man får arbeta med det man tycker är roligt och trivs med så gör man ju ett bättre jobb. I slutändan leder det till nöjda patienter eller brukare som ni i kommunen kallar dem. Och det är ju det vi alla strävar efter, eller hur?
Att ni får nöjd personal måste väl också vara positivt. Det är dags att Hultsfreds kommuns personalpolitik får ett nytt och bättre rykte.
>Kränkta men hoppfulla
undersköterskor
Märta Kjellgren,
Gerd Svensson,
Ingrid Blidfors-Ström,
Biserka Ljubomirovic
Hultsfreds kommuns personalpolitik
Vi är fyra undersköterskor som är anställda av Kalmar läns landsting och arbetar inom distriksvården i Hultsfreds kommun. Tillsammans med distriktssköterskorna bedriver vi alltså sjukvård i hemmet. För oss undersköterskor innebär det olika typer a v såromläggningar, kateterskötsel, medicindelning, provtagning med mera.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.