Idrotten en viktig del av demokratin i Vimmerby

När jag var liten så spelade alla kompisar hockey. Jag stod utanför rinken och kände mig verkligen utanför där jag stod och huttrade. Genom att jag inte kunde åka skridskor var mitt val att gå innanför rinken och ställa mig i mål. En miss kan man säga då det var hård skridskoträning från dag ett. Med svett och värk i kroppen var jag plötsligt en i gemenskapen som kunde vara med i snacket på rasterna. Så idrotten var viktig för mig inte bara för hälsan utan för mitt sociala umgänge. Jag spelade i b-laget och vi höll ihop även på sommaren när det var fotboll på agendan. Vi hade roligt och det var okej att missa öppet mål. Det var leken med bollen, pucken som stod i centrum, inte tävlandet. Det gick bra för oss då man kom långt med glädje. Men lika snabbt som jag kom in i gänget kan man hamna utanför. Elitsatsningar som gör skillnad och inte tillåter en att missa målet. Idrotten och dess ledare har med det ett stort ansvar.

Från läsekretsen2014-07-29 07:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idrotten och dess föreningar är viktiga byggstenar i den svenska folkrörelsedemokratin. I Vimmerby ser vi flera goda exempel där idrottsföreningar aktivt engagerar sig för samhället där de verkar. Det är lokaler, konserter eller viktiga pusselbitar i integrationsarbetet. Få ställen kan som idrotten sluta en ort eller gäng samman. Men det finns också tendenser som jag inte gillar. Vi ser den tidiga elitsatsningen som lämnar unga som sökt gemenskapen efter sig. Vi ser hur plånboken blir allt viktigare för att kunna deltaga på lika villkor. Idrotten ger med detta en splittrad bild och så även i Vimmerby. Från kommunens sida måste bidraget se till att nå de grupper som annars hade lämnats utanför. Jag har svårt att se kommunala skattepengar som går till elitsatsningar och som ställer vissa utanför.

Min grund är att alla ska med. Så länge en idrottsförening uppbär kommunala bidrag så ska ingen stängas ute på grund av satsningar som gör att vissa inte platsar. Jag förstår att det behövs en elit för att nå framgångar och som i sin del lockar unga till idrotten. Vi vet att så fort svenska idrottsstjärnor gör internationella framgångar får den idrotten en skjuts framåt. Men vi vet inte heller i unga år vem som kommer stå främst och lyfta bucklan. Zlatan Ibrahimovic var på väg att bli petad när han i ungdomens år började spela fotboll i Malmötrakten. Vem vill idag peta Zlatan eller kännas vid detta? Så idrotten måste vara en öppen arena för alla unga och inte stänga någon ute på grund av bristande idrottsliga meriter. Idrotten är också så mycket viktigare än de idrottsliga resultaten då de har en roll, varken de vill det eller ej, i uppfostrande syfte. Det är många unga som lär sig ta ansvaret för sig själva och för laget. Det handlar om en mognadsprocess, om att fungera i kollektivet.

Idrotten behöver förebilder och att det också sker sportsliga framgångar. Där har inte kommunen så mycket att göra, utan det är upp till spelare och ledare att fixa dessa framgångar. Det som kommunen dock kan göra, och ska är att se till så finns, bra, fungerande arenor där aktiva har möjlighet att presentera resultat. Under den kommande mandatperioden behöver kommunen ta fram en långsiktig plan för anläggningar. Ett arbete är redan påbörjat men jag tror att det kan behöva förtydligas så att alla inblandade vet vilka satsningar som ska ske och när i tid de ligger. Ceos är i det närmaste klart och idrottshallen och ishallen står på tur för att se vad som kan göras. Vi har sedan ett arbete kring nya friidrottsbanor i Södra Vi. Jag driver att de måste vara fullvärdiga banor och inte för korta. Detta driver jag av två själ. Dels så ska våra unga kunna springa 400 meter och man ska kunna ha tävlingar i framtiden. Vi ser problemen med hockeyn och idrottshallen när man inte klarar de mått som är uppsatta. Det blir dyrt i efterhand att reparera brister från start. Jag vill inte att det ska ske med en ny anläggning i Södra Vi.

Nu pågår Bullerby cup i Vimmerby och fotbollslag från stora delar av Sverige är på plats med spelare, ledare och föräldrar. Det ger en bra bild av Vimmerby och intäkter till kommunen och företagen som verkar i stan. Vi har också Semesterracet, Lilla gubben cup mm som sätter Vimmerby på kartan. I höst så är det åter Vimmerby MS som får arrangera Novemberkåsan i enduro och vi kan se fram mot flera besökare. Vimmerbys föreningsliv är bra arrangörer och frågan som jag ställer mig är hur kommunen kan med utbildningar och annat se till att den kunskapen förbättras. Jag vill även ta med landstingets folkhögskola i den diskussionen. Som besökskommun är arrangörskapet otroligt viktigt och med bra och kunniga arrangörer så är det möjligt att få fler arrangemang till kommunen.

Under kommande år så vill jag göra en översyn av bidragen till föreningarna för att se om vi kan få en bättre utväxling på de kommunala medlen. Jag ser gärna att föreningar som tar ett ansvar för samhället också premieras för detta i bidragssystemet. Jag tror att vi även bör se över nivån kring bidragen och de har under en lång period legat stilla och det kan nog vara dags att man även räknar upp dessa konton. För om föreningarna inte finns och gör sitt fantastiska arbete så kommer det bli en mycket dyrare kostnad för kommunen.

Idag är jag en åskådare av idrotten. Tyvärr mest framför TVn. Kan bero på att laget i mitt hjärta, Hammarby, inte så ofta är i krokarna och spelar? Men jag kommer gärna och ser er idrotta, bara hör av er!

Peter Högberg (S)

Läs mer om