Ur Gudrun Brunegårds skrivning om namninsamlingen citerar jag två ställen. Det ena är: "Men även om samtliga dryga fyra tusen som skrev på var kommuninnevånare, vilket inte framgår av listorna?", och det andra är: "Ett antal barn fanns med?"
Jag har funderat över anledningen till att hon framhåller just dessa två saker och för mig är det fullkomligt klart att hon med denna skrivning försöker få den här namninsamlingen att verka suspekt.
Som en kommentar till frågan om kommuntillhörighet vill jag berätta följande; sista dagen av namninsamlingen fick jag ett telefonsamtal från Schweiz.
Det var en mycket upprörd dam som bad att få med sitt namn på en lista. Hon ville protestera mot att man tänkte tillåta att Turistbyrån fick flytta in i Rådhuset, och ansåg att det var ett hus för kulturella aktiviteter.
Hon berättade att hon var född och uppvuxen i Vimmerby och var sedan ett trettiotal år bosatt i Schweiz.
Av hennes yttrande förstod jag att hon hade sitt hjärta kvar i Vimmerby och att hon med intresse följde vad som hände i Vimmerby genom att läsa Vimmerby Tidning på Internet.
Trots att hon inte var kommuninvånare ansåg jag att hon hade all rätt att få sitt namn med på en lista.
Så till barnen. Självklart har jag strukit flera namn, som av sättet att skriva tydligen var skrivna av så små barn, att de inte visste vad de skrev på. Andra barnnamn har fått stå kvar, för jag tycker att vi skall vara glada om våra barn och ungdomar vill lägga sig i hur vårt samhälle styrs.
Min tanke vid strykningen var; hellre några barnnamn för mycket än riskera att stryka namnet på ett barn som brytt sig.
Gudrun Brunegård har två förklaringar till att drygt elva tusen inte skrev på någon lista. Jag kan bidra med ytterligare en förklaring till uteblivna namn.
Vid ett av mina samtal med några Vimmerbybor sade en av dem: "Det är bortkastad möda att skriva på en lista, det här loppet är ändå kört, det finns inget som kan få politikerna att riva upp det här dumma beslutet."
Som slutkläm lade en annan till: "Mot dumheten kämpar själva gudarna förgäves". Om det sista yttrandet är relevant för den här flyttfrågan överlåter jag till läsarna att bedöma.
Så till följetongen om kostnader för flytten. Eftersom Gudrun Brunegård tar upp den frågan igen, så gör jag detsamma.
De som bestämmer här i kommunen vill att bara omkring 660 000 kr skall hänföras till flytten. De stora kostnaderna, alltså kostnader för den totala trafikomläggningen, för parkeringsplatser och därtill hörande arbeten, vill man få oss att tro, att de inte har något med flyttbeslutet att göra.
Jag vill nu visa på det starka samband, som finns mellan turistbyråstyrelsens beslut om flytten och de åtgärder, som kommunen vidtar med anledning av detta beslut. För att få det så korrekt som möjligt, kommer jag att använda mig av turistbyråstyrelsens egna ord.
Citaten är hämtade från styrelsens debattartikel den 3 juni 2005 i Vimmerby Tidning. Den tidpunkt, som omtalas i citatet, är inte daterad, men är troligen den 20 september 2004 då, enligt en artikel i Vimmerby Tidning, en representant för turistbyråstyrelsen går till kommunledningen med styrelsens förslag att flytta Turistbyrån.
Nu citerar jag ur debattartikeln: "Styrelsen uttalade också vid den tidpunkten att förutsättningar för flytten självklart var avhängiga av att en bra lösning för trafiken kunde arbetas fram via berörda organ i kommunen". Slut citat.
Vi kan alltså själva läsa, att styrelsen ansåg det som självklart att flytten var avhängig av, beroende av, att trafikfrågorna löstes och att detta var kommunens uppgift. Vad händer sedan?
Jo, nu kommer fortsättningen på ovanstående citat: "Efter att en i styrelsens ögon bra lösning för trafiken presenterats fastslog återigen en enig styrelse förslaget att flytta turistbyrån?".
I artikeln den 20 september betonar styrelsens representant för kommunstyrelsen också behovet av nya parkeringsplatser. Turistbyråstyrelsen visar i ovanstående citat mycket klart den direkta kopplingen mellan turistbyråflytten och de miljontals kronor, som denna flytt kommer att kosta. Hur många miljoner blir vi väl varse så småningom.
Jag skall nu avsluta detta inlägg i debatten om flyttkostnaderna. Jag gör det genom att jämföra ovanstående uttalande av turistbyråns styrelse om en lösning av trafikfrågorna med ett annat uttalande av samma styrelse och om samma fråga.
Vi kan nämligen läsa följande i styrelsens debattartikel den 11 november 2005: "Styrelsen för Turistbolaget har inte krävt förändringar i trafikföringen då frågan om flyttningen till Rådhuset blev aktuell."
Jag tror att kommentarer är överflödiga.
Gunnar Lith
Ifrågasättande av namn och flyttkostnader
Gudrun Brunegårds senaste debattartikel innehåller flera argument, som vi har hört många gånger förut och som även har blivit bemötta av olika skribenter. Därför tar jag inte upp de argumenten en gång till, utan i stället de delar som handlar om namninsamlingen och kostnaderna för flytten.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.