Organisationen Majblomman rapporterar om familjer som avstår glasögon och kyrkan berättar om matpaket till barnfamiljer. För någon vecka sedan kunde vi läsa om att allt färre får a-kassa. Vi vet att människor utförsäkras från sjukförsäkringen och vi vet att det finns allt för många unga människor utan jobb idag.
De unga arbetslösa som tappat tron på samhället, som inte registreras på Arbetsförmedlingen och som därmed inte syns i statistiken. Det är en oroande bild som växer fram.
Vår oro gäller alla de barn som växer upp i ett samhälle som styrs av borgerlig politik. Synen på välfärd kan retoriskt låta som om vi alla tycker lika men verkligheten är en annan. Det skyddsnät som förr fanns till för oss alla finns inte ens längre kvar för dem som skriker på hjälp.
Unga vuxna som är arbetslösa kommer inte längre in i det vi andra ser som trygghet, socialförsäkringarna bygger på att du har ett jobb. Vad händer när dessa unga vuxna skaffar familj?
De kommer att få en föräldrapenning som ligger på 180 kronor per dag.
Rädda Barnens rapport bygger på senast tillgängliga statistik och blir då för 2009. Vi tror inte att antalet fattiga barn minskar. Tvärt om så kommer nästa rapport att ge oss än högre siffror.
De fattiga barnen växer upp och vill utbilda sig men utbildningsplatserna räcker inte. Många av dem har dåliga studieresultat med sig, resultat som blir sämre på gymnasiet och sedan kulminerar eländet i att de inte kommer in på arbetsmarknaden.
Ett eget boende för den som är ung hänger numera ofta på hjälp från föräldrarna. Det kan omöjligen de unga fattiga vuxna få. De har föräldrar som fortfarande kämpar med att hålla näsan över vattenytan ekonomiskt.
Nej, ett borgerligt samhälle är ett kallt samhälle där var och en förväntas vara sin egen lyckas smed. Billig hemstädning, sänkt restaurangmoms och rejäla fastighetskattelättnader är viktigare än att ge barn möjlighet att byta glasögon när de behöver.
Kanske är det faktiskt ingen slump att Täby har landets lägsta barnfattigdom? I Vimmerby ligger vi på plats 200 av 290 kommuner. Här har vi en rankning som borde vara viktig att förändra.
Annika Högberg,
Helen Nilsson,
socialdemokrater i Vimmerby
Ingen ände på barnfattigdomen
De fattiga barnen blir flera i landet och i Vimmerby, från 10 procent till drygt 13 procent. Drygt 400 barn som vi ser omkring oss varje dag. Någon uppgav i veckan när Rädda barnen presenterade sin rapport att det handlar om tre-fyra barn i varje klass i hela landet.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.