Endast nio procent har blivit mer positivt inställda. Bland dem som varit sjukskrivna är siffrorna än mer alarmerande. Bland dem har hela 61 procent blivit mer negativa till regeringen, medan fyra procent har blivit mer positiva.
Inte så konstigt kanske när mer än 75 000 människor har utförsäkrats ur sjukförsäkringen. 70 procent av dem är kvinnor. I media har vi fått läsa om hur personer med svåra sjukdomar stängts av från sjukförsäkringen - inte för att de blivit friska, utan för att de passerat en administrativ tidsgräns.
Mer än hälften av dem som utförsäkrades visade sig i själva verket vara så sjuka att de kom tillbaka till sjukförsäkringen. De flesta andra finns i mer eller mindre passiva åtgärder på Arbetsförmedlingen. Få har erbjudits rehabilitering, däremot har många fått sin ekonomi raserad.
Av fackförbundet Kommunals utförsäkrade medlemmar förlorade drygt en tredjedel över 5 000 kronor i månaden. Man blir faktiskt inte friskare av att bli fattig!
Tidsgränser kan vara bra, men då bör de reglera att människor får insatser så att de faktiskt kan komma tillbaka till jobb. Många av dem som utförsäkrats ur sjukförsäkringen har inte ens fått erbjudande om rehabilitering. Vi vill satsa på tidiga insatser för att förebygga sjukskrivningar, och en bra företagshälsovård. Det måste också finnas jobb att komma tillbaka till.
Vi vill ha en aktiv näringspolitik och en bra arbetsmarknadsutbildning. För att man ska kunna koncentrera sig på att bli frisk vill vi se till att människor har en ekonomisk trygghet under den tid det tar att komma tillbaka till jobb.
Taket i sjukpenningen ska höjas så att de flesta faktiskt får ut 80 procent av sin inkomst om man blir sjuk, ersättningsnivån vara 80 procent under hela sjukskrivningsperioden och den bortre tidsgränsen ska tas bort. Sverige behöver en mänsklig sjukförsäkring, som ger människor chans att komma tillbaka till jobb.
Tomas Eneroth
Vice Ordförande Socialförsäkringsutskottet (S)
Krister Örnfjäder
Riksdagsledamot
Kalmar län
Ingen blir frisk av att bli fattig
När reglerna för sjukförsäkringen ändrades 2008 beskrevs det som en historisk reform som skulle innebära att sjukskrivna kom tillbaka i jobb. Istället blev det ett ordentligt misslyckande och medborgarnas misstro har ökat dramatiskt.Enligt en ny opinionsundersökning som Novus genomfört på uppdrag av LO, har 44 procent av svenskarna blivit mer negativt inställda till regeringen på grund av förändringarna i sjukförsäkringen.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.