Där kampanjen "köttskatt nu" efterfrågar köttskatt för att lösa problemet tror vi i Centerpartiets ungdomsförbund snarare på konsumentmakt. Det är nämligen skillnad på kött och kött. Svenskt kött är producerat under hårdare djurskyddsregler, med mindre klimat- och miljöbelastning, minimalt med antibiotika, och håller dessutom landskapet öppet och bidrar till biologisk mångfald. Det är inte konstigt att 82 % av länets invånare vill ha mer närproducerad mat enligt IPSOS. En köttskatt som inte gör skillnad på köttslag och produktionsmetod riskerar att öka konsumtionen av utländskt kött med sämre produktionsvillkor, och på vilket sätt blir det bättre för djur, miljö och klimat?
För att det ska vara enkelt att välja svenskt i kyldisken måste ursprungsmärkningen av kött bli tydligare. Därför kräver vi i Centerpartiets ungdomsförbund att det på alla produkter som innehåller mer än 10 % köttråvara ska redovisas var djuret är fött, levt, slaktat och paketerat.
Själva betecknar vi oss sveganer. I matbutiken och i restaurangen väljer vi alltid svenskt kött, och om det inte finns blir det vegetariskt. För djurens, miljöns och klimatets skull!
Evelina Eriksson
Ordförande CUF Kalmar län
Riksdagskandidat Centerpartiet
Matilda Molander
Förbundsstyrelseledamot CUF
Emma Ivansson
Medlem CUF Kalmar län
Jaafar Al-Jabiri
Medlem CUF Kalmar län
Ingen hållbar köttkonsumtion
Dagens köttkonsumtion är inte hållbar. Koldioxidutsläppen från konsumtionen av nötkött ökade med 75 procent mellan 1990 och 2005, helt och hållet på grund av en ökad konsumtion av importerat nötkött.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.