Ingen högskoletradition, men entreprenörskola

Tankar från måndagens möte i Tuna Bygdegård. Jag slogs av hur mycket kunskap och klokskap det fanns i Bygdegården denna kväll.

Från läsekretsen2015-04-21 07:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Oftast samlas Tunaborna här till fest eller trevliga arrangemang men nu gällde det nedläggning av skolan. Här betonades från början att politiker är människor och att de försöker göra sitt bästa.

Det var många inflyttade Tunabor som reste sig upp och berättade om hur bra de trivdes i Tuna med all fin natur och fina omgivningar. De trivdes med den fina lilla skolan och de sa att de aldrig hade flyttat till Tuna om skolan inte hade funnits.

De berättade att skolan profilerat sig på att träna elever att våga tala/uppträda inför många människor och att på våren var det en vårshow i skolan. De sa också att många elever behöver kanske extra trygghet som den mindre skolan kan ge.

Utredningen om att barn från ytterskolor fick sämre betyg visade sig inte vara statistiskt säkerställd.

Om det ändå skulle finnas ett uns av sanning framkom två förklaringar: Föräldrarnas utbildningsnivå och att eleverna från Tuna åker långa sträckor i buss eller taxi och därmed har mycket längre arbetsdagar än klasskamraterna i staden.

För att komma till rätta med detta hjälper det inte att lägga ner Tuna skola, problemen kvarstår.

Någon berättade att det i Tuna finns många småföretag både gamla etablerade och ganska nystartade och räknade upp dessa: DanŽs Skog & Gallring, Vimmerby Stugby, Tuna Grus, Älgparken, Norlins Mataffär, LTV Sparbank, Traversutbildningsföretag, Eriksgården, Turist och naturupplevelser, Tuna Snickeri & Hantverk, Kent Svenssons Teknik AB, Bertil Erikssons Bensinmack, Kjells Rörservice, Thorsells skogsentreprenad, Skogens Honung och Boda Ekonomiservice.

Det finns fler. Slutsatsen blev att i Tuna finns kanske inte en högskoletradition men väl det entreprenöriella lärandet och företagsamheten, som betonas i Lgr11. En liten skola kanske är bättre på att ge just de här färdigheterna.

Det var många som vittnade om vad det skulle ställa till med om skolan försvann. En mamma berättade att hon bor och arbetar i Tuna. Nu skulle hon behöva åka två mil till Vimmerby och lämna sina barn på fritidshemmet för att sedan åka tillbaka till Tuna och börja jobba igen klockan sju.

En annan förälder berättade att det redan idag tog 50 minuter för barnet att komma hem från skolan för taxin åker ju inte raka vägen utan åker runt till många byar. Några familjer hade tydligen redan aviserat att man flyttar om skolan läggs ner.

Två andra familjer hade börjat undersöka möjligheter att flytta barnen till grannkommunens skola. Det innebär att Vimmerby kommun förlorar skattepengar och skolpengar.

Till slut hjälptes alla närvarande i Bygdegården åt att komma på bra sparförslag.

För min egen del tycker jag att det är sorgligt att man sparar på barnen. Barn är olika och behöver olika slags undervisning. För en del barn passar en mindre skola bättre.

I min vardag möter jag engagerade lärare, som kämpar för att ge eleverna den bästa tänkbara utbildning de bara förmår. Det vore mycket sorgligt om hela skolan försvann och bygden dog ut.

Ingen blir en hjälte om man sparar genom att lägga ner fungerande skolor.

Gudrun Öst, specialpedagog

Läs mer om