Bakgrunden är att en utredning ska göras om hur folkhögskolorna ska kunna göra rätt saker på ett bättre sätt. Man ska också försöka hitta samordningsvinster mellan sig. Det är samma genomlysning som landstingets sjukvårdsverksamheter har fått genomgå de senaste åren. Nu är det folkhögskolornas tur. Folkhögskolorna ska själva göra utredningen under ledning av rektorn på Ölands folkhögskola.
Ingen, märk väl ingen, har motsatt sig att denna genomlysning ska göras. På torsdagens landstingsstyrelse hade den borgerliga oppositionen inga invändningar mer än mot att en summa pengar satts som riktmärke. Dom är alltså för att genomgången ska göras. Väsentliga fakta i sammanhanget är att de fyra folkhögskolorna har ca 95 miljoner i total omsättning eftersom den större delen av verksamheten finansieras genom statsbidrag. Ställt mot detta kommer de summor som nämnts som riktmärke för ev besparing i en annan dager. Dessa fakta har den borgerliga oppositionen nogsamt undvikit att nämna.
Finns alltså i det perspektivet ingen som helst anledning att skrämmas genom att antyda att t.ex. en folkhögskola skulle behöva läggas ner. Det är i stället tvärtom. Våra folkhögskolor är något av en spjutspets mot framtiden och mycket viktiga för den regionala utvecklingen.
Tomas Markljung
Ordförande på Högalids folkhögskola
Johnny Petersson
Landstingsråd med ansvar för länets folkhögskolor
Inget hot mot landstingets folkhögskolor
Den borgerliga oppositionen i landstinget har de senaste dagarna ägnat sig åt "vargen kommer" - propaganda när det gäller landstingets egna folkhögskolor.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.