Inte billigare med Cook Chill-metoden

I Gällivare kommun införde man det kontroversiella "Cook Chill" systemet för drygt ett år sedan. Man gick från 25 kök till ett enda kök där maten tillagades, kyldes ned och sedan levererades till bland annat skolorna och barnomsorgen i deras kommun. Alltså samma system som föreslagits i Vimmerby.

Från läsekretsen2005-05-13 06:54
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det nya systemet beräknades ge en kostnadssänkning för Gällivare kommunen. Men hur gick det?
Nu står det klart att det nya matsystemet blev 7 miljoner kronor dyrare än beräknat! Jag citerar från en tidningsartikel i Norrbottenstidningen Nsd 23 mars i år: "Det har inte blivit någon sänkning alls, däremot har kostnaderna skjutit i höjden, säger Weine Backman, (s)" (ordförande i barn- och utbildningsnämnden).
"Under förra årets början tog problemen med matfrågan fart, elever som var missnöjda med maten demonstrerade och hotade med skolstrejk. Det var för få serveringspersonal ute på skolorna och matleveranser räckte inte till elevantalet. "Alla skyller på alla här. Dom som beställt maten säger att dom fått för få portioner, leverantören Matlaget säger att dom levererat det som beställts och så vidare, säger Backman."
"Totalt har barn- och utbildningsnämnden ett underskott på 10 miljoner för budgetåret 2004, varav maten till skolorna står för sju miljoner minus i kassan. Så här kan det inte fortsätta, vi kommer aldrig klara kostnaderna själva, säger Weine Backman som tillägger att nämnden själva inte stått för ett enda beslut som påverkat den uppkomna situationen."
Vad lär vi oss av detta exempel?
Förhoppningsvis detta: det är lätt att göra kostnadsminskningar på pappret, betydligt svårare att i praktiken rationalisera och centralisera en kostverksamhet som inte kan minska i volym. Att införa ett storskaligt, sårbart och oflexibelt system kan innebära många extra utgifter som man inte har förutsett.

Krister Segergren (mp)

Läs mer om