Inte för den glesa landsbygden

Det tänkta LEADER-området Sommenbygd-Vätterstrand utgörs av kommunerna Boxholm, Kinda, Ydre, Ödeshög, Tranås, Aneby och norra delarna av Jönköping. I detta område är det bara Tranås som har en tätort med mer än 4000 invånare. Det är landsbygd vi pratar om. Totalt bor det 61.000 människor här. Dessa 61.000 personer kommer inte att få möjlighet att arbeta med landsbygdsutveckling genom LEADER och Lokalt Ledd Utveckling. För att få bilda ett LEADER-område måste man vara fler invånare än vad detta område kan ståta med.

Från läsekretsen2015-05-04 07:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kontentan blir att Sveriges mest glesbefolkade kommun söder om Dalälven, Ydre kommun, inte får del av EU:s landsbygdsutvecklingssatsning under åren fram till 2020. Det innebär att föreningar, organisationer, privatpersoner och företag i hela södra Östergötland och norra Jönköpings län inte får del av de 2 miljarder kronor som speciellt är avsedda för landsbygdsutvecklingsprojekt i Sverige. Förlorarna är inte bara den glesa landsbygden i Östergötland och Jönköpings län, ytterligare fyra glesa områden i Sverige har fått avslag på sin ansökan. Pengarna räckte inte till alla.

Det här känns inte bra. Vad var det som gick fel? Jo, för att få del av miljarderna till landsbygdsutveckling måste man vara fler invånare. Bo tätare, vara mindre utspridda, vara fler människor på ytan helt enkelt. Det var inget fel på själva ansökan att få bilda LEADER-området Sommenbygd-Vätterstrand. Det var absolut inget fel på den lokala processen där man arbetade fram vilka tematiska inriktningar man skulle ha i strategin för landsbygdsutveckling i området. Arbetet gjordes i samarbete, alla kommuner, med inspel från föreningar, organisationer, privatpersoner, politiker och företagare. Det hölls workshops med engagerade människor där kommunspecifika möjligheter likväl som utmaningar för hela området diskuterades och där styrkor och hot lade grunden till vad som är viktigt att gemensamt arbeta med framåt. Felet var att området är för litet. I antal människor. Inte i antal kvadratkilometer (områdets yta är 4092 km2, varav hälften utgörs av Kinda och Ydre kommuner). Vi måste ställa oss frågan: vad det så här det var tänkt att Sverige skulle fördela resurserna till landsbygdsutveckling? Var det tänkt att glesa områden kunna komma att stå utanför?

Sommenbygd-Vätterstrand är alltså ett icke-prioriterat område som därmed inte får bilda LEADER-område. På vilka sätt kan området ändå arbeta med landsbygdsutveckling och ge stöd till lokala initiativ och satsningar? Vad kan göras på nationell nivå? Vad kan Regionerna Jönköping och Östergötland bidra med? Hur kan vi som organisationer med starkt landsbygdsfokus agera för att få till stånd utvecklingsmedel här? Vad kan kommunerna göra? Och framförallt: hur ser vi till att södra Östergötland och norra Jönköpings län inte tappar fart och kraft på grund av uteblivet stöd från EU?

Hela Sverige ska leva Östergötland, Hela Sverige ska leva Jönköping, LRF Östergötland och LRF Jönköping uppmanar näringsdepartementet att tänka om. Tänk om så att våra glesa områden får landsbygdsutvecklingsstöd genom LEADER. Tänk om så att glesa områden inte missgynnas när Sverige ska jobba med landsbygdsutveckling.

Pia Tingvall, ordförande Hela Sverige ska leva
Östergötland
Peter Borring, ordförande LRF Östergötland
Irene Oskarsson,
ordförande Hela Sverige ska leva Jönköpings län
Mikael Bäckström, ordförande LRF Jönköpings län

Läs mer om